Česká ekonomika loni rostla o 2 procenta,ve čtvrtém čtvrtletí o 1,3

Česká ekonomika loni rostla podle předběžných odhadů o 2 procenta a v samotném čtvrtém čtvrtletí o 1,3 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Roční růst hrubého domácího produktu je nižší, než odhadovali analytici. Předpokládali navýšení o 2,3 procenta. Za celý rok 2013 ekonomika klesla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad (ilustrační foto)

Český statistický úřad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Česká ekonomika je tak na tom o něco lépe než další evropské ekonomiky. Například Francie rostla jen v posledním čtvrtletí loňského roku 0,1 procenta.

Růstu českého hospodářství pomáhá oživení poptávky v zahraničí i vyšší spotřeba domácích zákazníků, ale především levné energie. Hlavně ropa a uhlí. To se projevilo i v celoročním výsledku - podle předběžných odhadů rostla ekonomika o 2 procenta.

„Celá eurozóna by měla růst tempem zhruba 1 procento, zatímco Česká republika se těšila 2procentnímu růstu. Česká republika nadále zůstává nejvýkonnější, nejbohatší ekonomikou postkomunistického bloku zemí, které před 11 lety vstoupily do EU,“ ocenil vývoj hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Platební bilance České republiky loni poprvé skončila přebytkem téměř 13 miliard korun

Číst článek

„HDP na obyvatele podle parity kupní síly na obyvatele dosahuje zhruba 83 procent unijního průměru. Je to číslo nejvyšší ze skupiny postkomunistických zemí.“

V ukazatelích se už také projevily dopady sankcí vůči Rusku na české vývozní podniky. Ale v celkových číslech je jejich negativní dopad spíše menší.

Německo udrželo růst

Dnes vycházejí také odhady ostatních evropských statistických úřadů. Například německá ekonomika podle nich zrychlila tempo růstu 0,7 procenta z 0,1 v předcházejícím čtvrtletí. Je to méně, než očekávali analytici.

Ale na druhé straně je dobře, že si největší evropské hospodářství udrželo růst. A podle ekonomů je to příslibem dalších světlých zítřků pro celou evropskou unii.

Zdůvodňují to tím, že i když postup Evropské centrální banky, která lije nové peníze do ekonomiky, není všelékem. Přesto vidina jejího programu stojí za dramatickým oslabením eura. Jen v minulém měsíci euro zaznamenalo pokles o 4,5 procenta vůči dolaru.

To pomůže podnikům zvýšit konkurenceschopnost exportu. Zároveň může odradit spotřebitele od nákupu dováženého zboží a příklonu k tomu tuzemskému. Svoji roli bude i dál hrát levná ropa a uhlí.

HDP Česka - sezónně očištěné roční údaje ve stálých cenách (1998 - 2014) | Foto: ČTK

HDP | Foto: Český rozhlas

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme