Na český trh začínají pronikat půjčky fungující bez účasti bank, takzvané peer to peer

České firmy objevují alternativní nebankovní financování svého byznysu. Na český trh začínají pronikat takzvané peer to peer půjčky (P2P). To například znamená, že jedna firma s přebytkem peněz může přes internetovou aukci přímo půjčit jiné. V zahraničí je o ně největší zájem v USA a Velké Británii, kde největší portály zprostředkovaly půjčky skoro za 7 miliard eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: stock exchange

Podnikatelé, kteří si chtějí půjčit peníze, a od bank se jim to zdá nevýhodné, si je mohou půjčit přes internet přímo od investorů nebo jiných firem. Stačí na příslušném webu vyplnit online formulář a zadat příslušnou částku.

„Žadatel si vyplní online žádost, my ji přijmeme, schválíme a vystavíme ji investorům do seznamu žádostí. Investoři podávají žádosti s tím, že se víc investorů skládá na jeden úvěr. Jakmile žadatel o úvěr uzavře aukci, my mu zašleme smluvní dokumentaci k podpisu, provedeme čerpání úvěru a dlužník splácí,“ popisuje ředitel společnosti P2P finance.cz Roman Kakos.

Když ale dlužník nesplácí, věřitel pověří vymáháním dluhu provozovatele platformy nebo si to vyřídí věřitel sám.

Přímé půjčování je podle předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karla Havlíčka ideální hlavně pro firmy, kterým banky nechtějí dát úvěr.

„Za další to bude zajímavé pro firmy, které sice mají úvěrové linky u bank, ale potřebují si krátkodobě dofinancovat třeba nějaký zajímavý obchod a zvednutí výše úvěrové linky by stálo nějaké úsilí, čas a nějaké prostředky třeba i záruční,“ vysvětluje.

„Nakonec to určitě bude i pro firmy, které mají určitou záklopku obchodovat s bankami. Ať už proto, že se tam třeba v minulosti spálily, nebo proto, že jim nestačí záruční instrumenty nebo že s bankou nechtějí z nějakého důvodu komunikovat,“ dodává.

Vyšší rizika

Půjčka u P2P poskytovatelů má zároveň vyšší rizika, než je běžný úvěr od banky, a proto má vyšší úrok. Pro investory je to ale dobrá příležitost, říká analytik společnosti Helgi Library Jiří Staník.

„Není to pojištěný vklad. Kdyby o tom někdo uvažoval z pozice investování, je to opravdu investování, a ne ukládání peněz u banky. Je tam riziko prodělání peněz , takže je to opravdu alternativa k něčemu jinému než k bankovním vkladům, například k penzijnímu spoření k investičním fondům a podobně,“ shrnuje.

České banky mají podle něj velmi silnou tradici, protože Češi jsou velmi konzervativní. Pozici bank proto podobná služba neohrozí. Myslí si to i generální ředitel společnosti SymCredit Michael Sonenshine.

„Nemyslím si, že peer to peer nahrazuje banky, je to spíš doplněk a alternativa. Banky mají své postupy a P2P platformy pro půjčování také. V případě bank jsou úvěry určitým způsobem zajištěné a mají specifické požadavky na kapitál. To peer to peer platformy nemají. A proto ani banky nemůžou uspokojit každého zájemce o půjčku, který k ní přijde,“ říká.

Naopak pro banky může být tento způsob půjčování příležitostí, jak rozšířit své služby. V zahraničí se totiž stávají investory na peer-to-peer platformách.

Zuzana Petráňová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme