Washington vítá dohodu o příměří na Ukrajině, má však obavy z jejího dodržování

Spojené státy vítají podle americké diplomacie dohodu, jejímž cílem je ukončit boje na východě Ukrajiny. Jak ale varovala náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová, ďábel se může skrývat v detailech - a především v tom, jestli se sliby povede převést do praxe. Stejné obavy v rozhovoru pro Český rozhlas vyjádřil i Mustafa Nayyem, respektovaný ukrajinský investigativní novinář.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archivní snímek z jednání (zleva) P. Porošenka, J. Bidena, J, Kerryho a V. Nulandové v Mnichově

Archivní snímek z jednání (zleva) P. Porošenka, J. Bidena, J, Kerryho a V. Nulandové v Mnichově | Zdroj: Reuters

„Ukrajina potřebuje mír a také si ho zaslouží. Země potřebuje čas na to, aby se vzpamatovala, obnovila svou důstojnost a začala s reformami, které žádali lidé na Majdanu," je přesvědčená Victoria Nulandová, která je v americké vládě zodpovědná mimo jiné právě za politiku vůči střední a východní Evropě.

Jedním z těch, kdo by Ukrajinu měli vést ke klidnější a demokratičtější budoucnosti, je 33letý Mustafa Nayyem. Respektovaný ukrajinský investigativní novinář se do Kyjeva dostal z rodného Afhgánistánu jako dítě za sovětských dob.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukrajinský novinář Mustafa Nayyem považuje dohodu o příměří za krok kupředu, řekl zpravodajce Lence Kabrhelové

Právě jeho výzva na Facebooku před víc než rokem de facto rozpoutala ukrajinskou revoluci. O to, aby reformy požadované milióny demonstrantů nabyly reálné podoby, se nově snaží jako poslanec Ukrajinské rady.

Jak řekl ve Washingtonu Českému rozhlasu, dohodu o příměří považuje za krok kupředu, který ale nemusí skončit úspěchem.

Respektovaný ukrajinský žurnalista Mustafa Nayyem se obává tří rizik

„Dohodu považuju za úspěch. Dá nám možnost sebrat síly, dát do pořádku svou frontu, ale hlavně - přestanou umírat lidé. Každý den přicházejí zprávy o obětech a zraněných, všichni na Ukrajině to prožíváme s obrovským smutkem.“

„Důležité je ale také zmínit, že podmínky dohody jsou ještě složitější než u předchozího příměří v září. A upřímně řečeno, jsem osobně velmi skeptický ohledně toho, zda se je podaří dodržet," varuje Mustafa Nayyem.

Pokud příměří na Ukrajině nevydrží, EU by mohla přitvrdit protiruské sankce

Číst článek

Podle svých slov vidí tři hlavní problémy - v kontrole území, kontrole hranic a plánovaných volbách.

„Ukrajina je schopná kontrolovat svou armádu i politiky a je ochotná se dohodou řídit. Nejsem si ale jistý, že to samé udělají oba regiony ovládané povstalci, za něž to slíbil Vladimir Putin, který je předtím prohlásil za samostatné republiky.“

„Nevěřím ani tomu, že Vladimir Putin je ochotný přenechat Ukrajině kontrolu její části hranice.“

„Třetím momentem jsou volby - které se mají odehrát potom, co se změní ústava. Na celý proces, včetně uspořádání svobodného a spravedlivého hlasování v regionu, kde se teď válčí, je pouhých deset měsíců, což je podle mne nereálný termín," říká Mustafa Nayyem.

Podle jehož názoru ale jednání v Minsku přece jen přineslo jeden průlom.

PŘEHLEDNĚ: Základní body dohody o ukončení bojů na východě Ukrajiny

Číst článek

„Vladimir Putin přiznal, že je součástí konfliktu. Svým podpisem se v podstatě zavázal k tomu, že budou platit podmínky, které mají plnit Doněcká a Luhanská republika. To znamená, že otevřeně přiznal přímý kontakt a vliv na povstalecké lídry.“

„Bohužel ale vše nasvědčuje tomu, že Vladimir Putin není připravený k porážce - a právě za ni považuje pokusy Ukrajiny uzavřít hranice, stát se nezávislou a zachovat si jednotu," domnívá se ukrajinský poslanec a bývalý novinář Mustafa Nayyem.

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme