V Karlíně od loňska stojí nová multifunkční budova. Parkovací místa ale chybí

13. únor 2015
Zprávy

Zatímco milovníci kultury se radují, že v Praze přibyl nový prostor pro kvalitní koncerty, obyvatelé Karlína z nového sálu Forum už tak nadšení nejsou. Během koncertů se totiž v okolí nedá nejen zaparkovat, ale pomalu ani projet. Hala pro tři tisíce lidí totiž vlastní parkovací místo nemá.

V Karlíně, stejně jako v dalších částech Prahy s hustou činžovní zástavby se zkrátka parkuje špatně, zdlouhavě a v lepším případě na několikátý pokus. Od loňského roku navíc karlínskou parkovací loterií několikrát do měsíce zamíchá i koncert ve zdejším novém sále Forum. Kapacitu má 3200 návštěvníků a ti, co přijedou autem, čeká před kulturním zážitkem nejspíš hodně rozčilování.

„Samotné Forum Karlín disponuje 220 parkovacími místy, které jsou ale využívány nájemníky budovy.“

Výkonná ředitelka Fora Karlín Jitka Bělušová o problémech s parkováním pro návštěvníky koncertů ví. „Upozorňujeme klienty na to, že zde není parkovací plocha. Doporučujeme jim, aby přijeli městskou hromadnou dopravou, a pokud jedou autem, aby zaparkovali na přilehlých parkovištích,“ dodává.

Současný starosta osmé městské části Roman Petrus z ČSSD ale neskrývá v souvislosti s parkováním v době akcí ve Foru rozhořčení.

„Chyba byla ve chvíli, kdy bývalé vedení rozhodlo o tom, že Forum Karlín dostane tzv. výjimku, tedy že nebudeme chtít, aby měli parkovací místa,“ říká.

Jak je možné, že stavba získala výjimku týkající se parkovacích kapacit?

„Na 99 procent to bylo mimo mě. Měli jsme komisi, která důrazně trvala na tom, aby parkování odpovídalo,“ obhajuje se bývalý starosta Prahy 8 Josef Nosek z ODS.

Forum Karlín

K rozhodnutí, proč komplex získal výjimku, se nehlásí ani jeho nástupce, Jiří Janků z ODS, současný zastupitel Prahy 8.

„Forum Karlín bylo dostaveno v loňském roce. Schvalovací a povolovací procesy musely probíhat řadu let před tím,“ uvedl a dodal, že za jeho působení na radnici s tisíci řidiči, kteří několikrát měsíčně přijíždějí do Fora na koncert, problém nebyl.

„Stížnosti občanů byly nulové. Všechny akce se podařilo zvládnout na jedničku,“ říká Janků.

Současný starosta Roman Petrus ale optimismus svého předchůdce nesdílí a uznává, že jediný, kdo může parkování v Karlíně zlepšit, teď není radnice, ale magistrát.

„Prakticky jediné, co nám zbývá, je požádat magistrát, aby zavedl parkovací zóny,“ dodává starosta Prahy 8.

Návštěvníci koncertů v karlínském Foru by si pak ke vstupence měli pro jistotu koupit i lístek na MHD.

autor: Veronika Neprašová
Spustit audio

Více z pořadu