Ženy bez práce se stále víc pouští do podnikání, pomoci jim mohou stát i obce

Absolventky, ženy po padesátce nebo po mateřské dovolené jsou ohroženými skupinami, které obtížně hledají pracovní místa. Často se proto pouští do samostatného podnikání. Přitom můžou získat pomoc od obcí, státu nebo z fondů Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina, děti (ilustrační foto)

Rodina, děti (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nedostatek zkrácených pracovních úvazků vede k tomu, že jen každá třetí žena, která má doma dítě v předškolním věku, sežene zaměstnání. I to je jedním z důvodů, proč se raději pustí do podnikání.

Podle průzkumu Asociace malého a středního podnikání rozjela přibližně polovina podnikatelek svůj byznys právě ve věku mezi 25 a 34 lety. Patří mezi ně i Ema Pospíšilová, která se svou kamarádkou prodává těhotenskou módu. Zákaznice hledá hlavně na internetu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kde mohou začínající podnikatelky hledat pomoc, zjišťovala Jitka Hanžlová

„Když jsme byly obě dvě těhotné, potřebovaly jsme zajímavý svršek na sebe a nic dobrého jsme nenašly, tak jsme si řekly, že si to radši navrhneme a ušijeme. Kamarádka dobře šije, já to spíš prodávám, a když další naše kamarádky zjistily, že to dobře vypadá, začaly si to objednávat,“ popisuje Ema Pospíšilová.

Pustit se do samostatného podnikání ale může být i riskantní. Podle průzkumu agentury STEM/MARK odrazují 70 procent žen právě obavy z neúspěchu nebo přílišného rizika.

Přes 60 procent pak vidí problém v nedostatku zkušeností. Právě jim chce pomoci ministerstvo práce a sociálních věcí. V rámci operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost už uvolnilo 430 milionů korun na 80 projektů, které mají ženám usnadnit vstup do podnikání.

„Díky těmto projektům se mohou ženy zúčastnit mnoha kurzů, například počítačových nebo jazykových dovedností. Kurzy zaměřené na podnikání nabízejí ženám vzdělávací, poradenské a podpůrné programy na podporu zahájení a rozvoje samostatné výdělečné činnosti, odborné konzultace či vytváření sociálních sítí,“ vysvětlil mluvčí úřadu Petr Sulek.

Místo shánění práce založila matka dvou dětí centrum volného času

Číst článek

Pomoc nabízí i jednotlivé kraje nebo obce. Například díky podpoře obecního úřadu v Nepomuku na Plzeňsku mohla matka dvou dětí Miroslava Brožová založit volnočasové centrum Fénix.

„Kdybych si měla představit, že kromě platů dvou žen, které jsme tady jako zaměstnankyně, a reklamy a pomůcek ještě vydělávám na elektriku, odpady a nájem, nešlo by to. Centrum by se neuživilo. Díky tomu, že nám město Nepomuk dalo nájem za korunu a platí služby, můžeme fungovat a vydělávat si 'pouze' na svoje platy, propagaci a pomůcky,“ říká Miroslava Brožová.

Během dvou let rozšířila paní Brožová své aktivity na 50 kroužků, které navštěvuje 300 dětí i dospělých.

Informace o možných formách podpory jejich podnikání mohou ženy najít například na webových stránkách Evropského sociálního fondu www.esfcr cz.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme