Kluby v Premier League přeplácí hráče, ale na platech zaměstnanců šetří

Ostrá kritika se valí na kluby anglické fotbalové Premier League a jejich svérázné pojetí sociální spravedlnosti. Do rozpočtu jim za televizní práva přitečou miliardy korun, ale personálu na stadionech neplatí ani životní minimum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chelsea je zatím v čele anglické Premier League, v tomto utkání porazila Everton

Chelsea je zatím v čele anglické Premier League, v tomto utkání porazila Everton | Zdroj: Reuters

„Kluby se nemůžou vyhnout tomu, aby platily minimální mzdu, která teď ve Spojeném království činí 6,50 libry na hodinu. Bohužel ale ve většině případů kluby neplatí vůbec nic navíc, což je zarážející vzhledem k tomu, jaké jdou příjmy do klubové pokladny,“ říká londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Největší hvězdy Premier League přitom pobírají týdně přes 200 000 liber, což je v přepočtu asi 7,5 milionu korun. Vůbec nejlépe placeným hráčem je teď útočník Manchesteru United Radamel Falcao, který má podle všeho plat 380 000 liber týdně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kluby v Premier League přeplácí hráče, ale na platech zaměstnanců šetří

„Veřejnost i politici jsou zajedno v tom, že by kluby měly zaměstnancům na stadionech, zpravidla tzv. stevardům při utkáních, dávat alespoň životní minimum, což je částka odvozená od ceny základních potřeb k důstojnému životu,“ upozorňuje Hošek.

V celé Británii to je 7,85 libry na hodinu, v superdrahém Londýně pak 9,15 libry. K tomu se zatím zavázal jeden jediný klub, a sice londýnská Chelsea. Pak tenhle tarif ještě vyplácí Manchester City, ale jedině interním zaměstnancům klubu.

Tenhle týden se televizní práva na Premier League pro britský trh vydražila za astronomických 190 miliard korun na dobu tří let. To je asi dost silný argument pro to, aby se konečně něco změnilo.

Anglická Premier League prodala televizní práva za 190 miliard korun

Číst článek

Celá debata o odměňování pracovníků na stadionech se rozhořela právě ve světle prodeje televizních práv a taky výroku ředitele Premier League Richarda Scudamorea, který prohlásil, že ho zjevná disproporce mezi platy hráčů a příjmy zaměstnanců na stadionech nepobuřuje.

„Scudamore se za to dočkal hodně ostré kritiky. On potom vysvětloval, že 70% nárůst ceny televizních práv neznamená 70% růst příjmů klubů, ale to už ho nikdo moc neposlouchal. Všichni mají před očima údaj, že i ten klub Premier Club, který by v sezoně 2016/2017 čistě náhodou prohrál všech 38 zápasů, dostane 3,7 miliardy korun,“ vysvětluje Jiří Hošek.

Jiří Hošek, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme