V Brně otevřeli potravinovou banku, pomáhat bude lidem v nouzi na celé jižní Moravě

Brno a jižní Morava mají ode dneška svou vlastní potravinovou banku. V bývalém muničním skladu uložili víc než osm set kilogramů trvanlivých potravin, které do začátku projektu darovali zaměstnanci brněnského magistrátu. Pomáhat bude lidem v nouzi na celé jižní Moravě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní potravinová sbírka

Národní potravinová sbírka | Foto: Michaela Vydrová

Sklad potravin pro lidi v nouzi tam pomohly založit čtyři organizace.

Ředitel brněnské Armády spásy Pavel Kosorin už ví o zájemcích z řad hypermarketů, kteří chtějí potravinové bance pomoci:

„Bude to dar od potravinových řetězců. Potraviny, které si budou odvážet organizace pracující s potřebnými, budou zase na bázi daru, takže nikdo nebude nikomu za nic platit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V Brně otevřeli novou potravinovou banku. O její činnosti informuje redaktorka Tereza Kadrnožková

Přesto byla na začátku nutná finanční pomoc. Brněnský magistrát poskytl potravinové bance dotaci 380 tisíc korun. Z té pořídili auto, které bude například rozvážet a v případě potřeby i svážet darované jídlo.

Tím jsou potraviny s prošlou lhůtou minimální trvanlivosti, které nejsou plesnivé, například těstoviny, rýže nebo káva. Žádat o ně bude moci každá organizace pomáhající lidem.

„Naším odběratelem neboli příjemcem potravin ze skladu potravinové banky může být kterákoli organizace, která nám prokáže, že je seriózní, řádně zaregistrovaná a skutečně pracuje s potřebnými lidmi,“ vysvětluje Kosorin.

Podle něj bude největší část příspěvků od hypermarketů nebo výrobců potravin. Jednotliví lidé tak mohou přispět prostřednictvím potravinových sbírek. Podobně to udělal například krajský úřad Jihomoravského kraje nebo magistrát města Brna, potvrzuje vedoucí sociálních kurátorů Ladislav Ptáček:

Jídlo v Potravinové bance v Liberci | Foto: oficiální Facebook Potravinové banky Liberec

„Sbírka probíhala dva dny, vždy v dopoledních hodinách. Sbírali jsme ve všech hlavních budovách, ve kterých je magistrát města Brna. Celkem se vybralo 850 kg různých potravin – těstovin, sirupů, olejů, cukru, mouky a všech další důležitých trvanlivých komodit.“

A protože měla sbírka nečekaný úspěch, magistrát už teď přemýšlí o dalším ročníku.

„Původně jsme měli plán uspořádat tuto sbírku jako jednorázovou akci pro podporu potravinové banky pro její otevření, ale s ohledem na pozitivní ohlas mezi zaměstnanci je možné, že sbírku budeme pravidelně v jednoletých intervalech opakovat,“ potvrzuje Ptáček.

Potravinové banky pomáhají lidem také v Praze, Ostravě, Plzni nebo na Vysočině.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme