Deset měsíců v zajetí islamistů strávil francouzský novinář Didier François

Francouzský novinář Didier François strávil v zajetí radikálů z organizace Islámský stát deset měsíců a v rozhovoru, který čteme na serveru stanice CNN, řekl, že jeho věznitelé se o islám nikterak nezajímali.

Jeden z mála zajatců, který se ze zajetí džihádistů vymanil, rovněž popsal metody, které Islámský stát používá.

„Vštěpovali nám jen to, v co sami věří, a s Koránem to nemělo nic společného, ani ho neměli,“ tvrdí François, který se na svobodu dostal loni v dubnu.

Islámský stát ho zadržoval v nemocnici v syrském Aleppu, kde často vídal Syřany a Iráčany ztýrané radikály. „Někteří leželi ve vlastní krvi. Viděli jsme řetězy a provazy a také mříže.“

Čtěte také

O svém vlastním martyriu příliš hovořit nechce, pokračuje CNN.

„Samozřejmě, že nás bili, ale ne každý den. I tak to bylo zlé. Těžké je už to, že ztratíte svobodu a že jste v rukou lidí, kteří zabili stovky a tisíce místních, Syřanů, Iráčanů, Libyjců, Tunisanů, a kteří mohou útočit bombami i ve vašich zemích. Mohli nás zničit, kdyby chtěli. Nikdo z nás by nepřežil, kdyby nás bili a mučili každý den,“ říká François.

Na svobodu se dostal se třemi dalšími rukojmími jen krátce předtím, než islamisté vyhlásili v části Sýrie a Iráku chalífát. O něco později by prý takové štěstí neměli, protože Paříž se mezitím připojila k mezinárodní koalici bojující proti Islámskému státu.

Francie navíc, na rozdíl od USA a Británie, za rukojmí údajně platí výkupné, avšak oficiálně to popírá. „Není to vždy jenom otázka peněz,“ uvádí poněkud tajemně François.

Zmiňuje se i o vnitřní organizaci samozvaného chalífátu. Jeho syrští a iráčtí členové jsou hlavně silně konzervativní příslušníci tamních kmenů a těžko hledají společné téma s cizinci.

Vůdce Abú Bakr Bagdádí prý obratně využívá lokálních konfliktů. „Nutí sunnitské kmeny a beduíny bojovat proti šíitům, jezídům a křesťanům, rozeštvává je. Využívá samozřejmě také mladíky z Evropy, ale to je jenom část celé organizace. Hlavní slovo mají místní sunnitské kmeny,“ prozradil v rozhovoru pro CNN muž, který měl štěstí v neštěstí.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio