Prezidentka Argentiny bude možná čelit obvinění, že kryla údajné teroristy

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová by mohla čelit soudnímu procesu kvůli údajnému pokusu očistit strůjce teroristického útoku. Nástupce zavražděného prokurátora Alberta Nismana požádal vyšetřujícího soudce o zahájení řízení proti hlavě státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kauza, kterou začal prokurátor Niesman, pravděpodobně neskočí u ledu

Kauza, kterou začal prokurátor Niesman, pravděpodobně neskočí u ledu | Zdroj: Reuters

Případ po zesnulém Albertu Nismanovi převzal prokurátor Gerardo Pollicita. Ve zprávě jeho předchůdce je prý dostatek důkazů pro to, aby požádal o stíhání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném soudu s argentinskou prezidentkou mluvil jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Tento krok ale ještě není přímo obžalobou. Jestli prezidentka stane před soudem záleží na dalších okolnostech. K tomu, aby začal soudní proces s hlavou státu, musí totiž dát svolení argentinský kongres.

Nisman tvrdil, že prezidentka, ministr zahraničí a šest dalších lidí mařilo vyšetřování teroristického útoku na židovské středisko v Buenos Aires z roku 1994, při kterém zemřelo 85 lidí. Argentinská justice z bombového útoku obvinila Írán. Na jeho objednávku ho mělo provést libanonské hnutí Hizballáh.

Prezidentka Fernándezová se podle nařčení měla snažit stopy vedoucí do Teheránu zahladit a to výměnou za obchodní dohody, které by mimo jiné Argentině zajistily dodávky íránské ropy.

Příčina Nismanovy smrti se stále vyšetřuje

Prokurátor Nisman zemřel za dosud nevyjasněných okolností. Jeho smrt zasáhla hluboce argentinskou politiku a společnost. V říjnu přitom budou prezidentské volby, ze kterých vzejde nástupce současné prezidentky. Ta už do třetího období kandidovat nemůže.

Vyšetřování Nismanovy vraždy pokračuje, zatím se ale nedobralo žádných hmatatelných výsledků. V týdnu našli kriminalisté v bytě prokurátora DNA jiné osoby. Zatím nedovedou říct, kdo to byl, ani jestli to nějak může objasnit případ.

Státní zástupci to přitom v Argentině nemají při žalobách na vysoce postavené politiky nebo podnikatele lehké. Spousta z nich zažila zastrašování, vydírání nebo výhružky únosem dětí. Ještě nikdy se ale nestalo, že by některý prokurátor skončil mrtvý.

Odpůrci prezidentky Cristiny Fernándezové, kteří si stěžují na inflaci a zhoršující se ekonomickou situaci, využívají případ prokurátorovy smrti jako další argument proti ní. Prezidentka i muži z jejího kabinetu naopak říkají, že jde o pokus sesadit vládu. Část tisku, který je vůči vládní politice v opozici, kritizují jako lháře. Premiér Jorge Capitanich dokonce při tiskové konferenci roztrhal výtisk deníku Clarín.

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová považuje obvinění za podíl na smrti prokurátora za absurdní | Foto: Reuters

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme