Ve Švýcarsku vyrobili 'opilý' dron, měl by pomáhat záchranářům

Zvláštní bezpilotní letadélko, takzvaný dron, vyrobili ve Švýcarsku. Přezdívá se mu „opilý", trošku se totiž motá, je to ale účel. Když se mu něco postaví do cesty, hned se odrazí, změní směr a letí dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drony jsou příkladem jedné z mnoha technologií, které si našla cestu z vojenského průmyslu do mnoha dalších oblastí

Drony jsou příkladem jedné z mnoha technologií, které si našla cestu z vojenského průmyslu do mnoha dalších oblastí | Foto: Martin Melichar

Možná pomůže při záchraně lidských životů. Tvůrci nového dronu uvádějí, že bude schopen rychle a efektivně prohledávat členitý terén například po přírodních katastrofách a nalézat zraněné, ke kterým by se jinak nikdo včas nemohl dostat.

Spoluzakladatel švýcarské společnosti Flyability Adrien Briod uvedl, že nový dron, pojmenovaný Gimball, je inspirován přírodou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém dronu natáčel redaktor Martin Ježek

„Gimball je inspirován hmyzem. Umí narazit do překážky tak, že vzápětí může bez problémů pokračovat v letu. Inovace je v tom, že kolem jádra dronu je rotující rám. To robotovi umožňuje zachovat stabilitu i po dotyku s cizím předmětem. Gimball se nebojí srážky a jde ještě o krok dál. Kolizí využívá k tomu, aby nalezl cestu dál,“ tvrdí Briod.

Dron se sám učí

Dron tak umí proletět klikatou chodbou, vymotat se z prostoru střešní konstrukce plné traverz, prolétnout lesem nebo se proplést mezi lidmi. Autoři uvádějí, že když do něčeho nebo někoho narazí, hned se poučí, vybere si směr a pokračuje dál. Tajemství spočívá ve dvou základních elemetech.

Citlivé části dronu jsou chráněny rámem, který za letu zůstává ve stejné poloze. A kolem něj je otáčivá konstrukce ve tvaru koule, která se dostává do kontaktu s překážkami, do kterých dron naráží. Přitom srážka je trochu silné slovo. Dron se jen dotkne jako pírko a jemně se zas vzdálí.

Jeho základem je pak kamera s vysokým rozlišením. Kombinace toho všeho vedla k tomu, že tvůrci za nový dron ve Spojených arabských emirátech dostali v soutěži Drones for Good Award ohodnocení milion dolarů.

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme