Ve Spojených státech hraje při seznamování stále větší roli internet

Milióny párů po celém světě si dnes připomínají Den svatého Valentýna - svátek všech zamilovaných. Mnozí při té příležitosti jistě zavzpomínají na to, kde se seznámili. Ve Spojených státech budoucí vnuci a vnučky dnešních zamilovaných přitom stále pravděpodobněji uslyší větu „seznámili jsme se na internetu“. Online seznamování je v Americe fenoménem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dívka z notebookem

Dívka z notebookem | Foto: Creative Commons Zero, Pexels

Gentlemani a dámy z amerických koloniálních dob, uvyklí přísným zvyklostem při seznamování, by nejspíš nevycházeli z údivu, jak si jejich potomci hledají toho pravého či tu pravou.

Stačí pár kliků na počítači, vyplnit základní údaje nebo se přihlásit do aplikace na chytrém telefonu, a otevře se před vámi celé moře potenciálních partnerů či partnerek. Pak už stačí jen začít komunikovat - nejdřív online, pak i offline - vysvětluje 28letá Michyela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Online seznamování je v Americe fenoménem. Natáčela o něm washingtonská zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

„Po rozchodu s přítelem jsem najednou nevěděla, jak se seznámit. Tak jsem zkusila internet. Byla to zajímavá zkušenost. Je to trochu jako online nakupování, jen před sebou máte na výběr nepřeberné množství potenciálních partnerů,“ popisuje s nadsázkou svou zkušenost zaměstnankyně jedné z washingtonských nevládních organizací.

Internet jako možnost zvolil i Hamilton Paine. „Ocitl jsem se v situaci, kdy jsem najednou nepotkával mnoho nových lidí. Často pracuji večer, všichni moji přátelé jsou zadaní. Navíc Washington je specifické město. Je stále velmi rozdělené. Lidé tu také často navazují hlavně profesionální vztahy, jsou tu kvůli kariéře, zůstávají několik let a pak odjíždějí,“ vysvětluje svoji motivaci zdravotník Hamilton.

Oba mladí lidé nejsou ve Spojených státech dnes už žádnou výjimkou. Online dating ztratil podle expertů své sociální stigma. Služeb některého ze stovek seznamovacích portálů či aplikací využil podle nejnovější studie Pew Research Center každý desátý Američan a každý pátý ve věku od 25 do 34 let.

'Jako na nákupu'

Nekonečný výběr potenciálních parterů ale může mít i své nevýhody.

„Nemůžu říct, že bych byl online seznamováním tak nadšený. Člověk si chvílemi skutečně začne připadat jako na nákupu. Lidé se stále rozhlížejí po dalších možnostech a variantách. A samo médium to jen přiživuje. Je to jako surfovat z jedné internetové stránky na druhou. Mám pocit, že mnohem víc lidí používá online seznamování jako možnost rozhlížet se a mapovat své možnosti, než se doopravdy v reálném životě s někým potkat,“ soudí Hamilton Paine.

Stejně jako on je i Michyela spíše skeptická co se týče možných výhledů na skutečné seznámení online.

Ani to je ale trápit nemusí. I přes rostoucí oblibu ‚internet datingu‘ podle expertů stále drtivá většina amerických dlouhodobých vztahů a manželství vzniká offline.

Srdce, symbol lásky | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme