Pilot Martin Šonka zbytečně chyboval a skončil v Abu Zabí desátý

Úvodním závodem v Abu Zabí odstartovala nová sezóna leteckých závodů Air Race. Martin Šonka, který zakončil uplynulou sezonu na stupních vítězů, si od letošního ročníku hodně slibuje. I proto byl z 10. místa hodně zklamaný. Hlavně kvůli zbytečné chybě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akrobatický pilot Martin Šonka

Akrobatický pilot Martin Šonka | Foto: Michal Jurman

„Moje chyba, ve stejné bráně jako včera. Začal jsem brzy točit do další brány a měl jsem tam náklon přes deset stupňů,“ popisoval zbytečnou chybu český pilot.

Brána s označení číslo pět bude asi Martina Šonku ještě dlouho strašit v hlavě. Udělat chybu v nejrychlejším motoristickém sportu na světě je hodně snadné, když tu samou z kvalifikace ale zopakujete i v samotném závodě, zamrzí to dvojnásobně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pilot Martin Šonka zbytečně chyboval v prvním závodě nové sezony v Abu Zabí a obsadil až 10. místo. Po závodu mluvil s reportérem Radiožurnálu Michalem Jurmanem.

Konečný výsledek tak na postup Šonkovi do tzv. TOP 8 nestačil, ačkoliv letecký čas měl český pilot rychlejší než jeho soupeř Japonec Yoshihide Muroya.

O tom, že se může i v novém roce poměřovat s těmi nejlepšími, se přitom Šonka v Abu Zabí už stihl přesvědčit.

„Létáme tak do pátého místa, což je fajn. Ale musíme přijít na to, jak lítat stejně rychle, jako ty první, protože chceme vyhrávat. Čeká nás hodně práce a hodně ladění s letadlem.“

Teď bude mít tým Martina Šonky ale dostatek času na to zapracovat data z úvodního závodu do svého vývoje a následné přípravy. Další závod, který se poletí premiérově v japonské Chibě, je totiž na programu až v květnu.

Navíc na něj rychle naváže také premiérové klání v ruském Soči a Šonka se tak chce vyvarovat toho, co se mu v uvozovkách ‚podařilo‘ loni.

Tedy ztratit zbytečně moc bodů už v úvodu sezóny. K tomu, v nyní už ryze vyřazovacích K.O. soubojích, vede jediná cesta. Tedy nelétat jen rychle ale také bez chyb a následných penalizací.

Martin Šonka kontroluje po příchodu do hangáru své letadlo za 10 mimilonů korun | Foto: Michal Jurman

„Tomuhle formátu moc nefandím, protože se stává, že postoupí závodník, který letí o pět vteřin pomaleji než ostatní. Mělo by to být podle času a postupovalo by nejrychlejších osm,“ naráží Šonka na dnešní kuriozní situaci.

Maďarský veterán Peter Besenyie bral body jen díky tomu, že jeho soupeř Kirby Chambliss ztratil krátce po vzletu kabinu svého letadla a s odřeným nosem se musel rychle vrátit zpět na letiště.

Už úvodní díl nové sezóny Air Race tak ukázal, že v boji 14 nejlepších pilotů světa, půjde nejen o techniku, klid a zkušenosti, ale i štěstí. A na to na saudskoarabských nebesích zatím Šonka nenarazil.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme