Dánská policie při pátrání po pachatelích dvou útoků v Kodani zastřelila podezřelého muže

V dánském hlavním městě Kodani pokračuje masivní policejní operace. Útočník tam v noci zabil poblíž synagogy v centru jednoho muže a postřelil dva policisty. Poté z místa činu utekl. Jen několik hodin předtím vypálil střelec v kukle desítky ran do výlohy umělecké kavárny. Také tuto střelbu nepřežil jeden muž a tři policisté byli zraněni. Policisté při pátrání zastřelili podezřelého muže. Ten po nich začal střílet, když se ho pokusili zadržet na nádraží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při střelbě u kodaňské synagogy byl zastřelen jeden civilista

Při střelbě u kodaňské synagogy byl zastřelen jeden civilista | Zdroj: ČTK

V metropoli dosud velmi bezpečné země to vypadá neobvykle. V ulicích hlídkují stovky policistů, na mnoha místech vznikly zátarasy, vlakové nádraží Nörreport Station v centru je dočasně mimo provoz.

Policie varovala občany, že není bezpečné pohybovat se v ulicích ve středu města, napsal server Berlingske Tidende.

Přehrát

00:00 / 00:00

Debatu o svobodě slova pořádal švédský kreslíř Lars Vilks. Právě ten je kvůli karikaturám proroka Mohameda pod policejní ochranou. Nejen o tom s Vilksem před časem mluvil reportér Robert Mikoláš

Zatím se neví, zda noční incident souvisí se sobotním útokem na účastníky debaty o svobodě slova, kterou v Kodani pořádal švédský karikaturista Lars Vilks. Při útoku zahynul jeden člověk a tři lidé byli postřeleni.

Vilks, jenž vyvázl nezraněn, byl dlouhodobě terčem výhrůžek kvůli kontroverzním karikaturám proroka Mohameda s tělem psa z roku 2007.

Sobotní útok na uměleckou kavárnu, kde karikaturista Vilks pořádal debatu o svobodě projevu, označily dánské úřady za terorismus. Kreslíř po včerejší tragédii oznámil, že cílem atentátu byl právě on kvůli jeho karikaturám islámských symbolů.

Vilks nikdy nechtěl rezignovat na provokativní umění, přestože v posledních letech žije s policejní ochrannou.

„Urážení náboženství by se nemělo zveličovat. Nemůžete dělat výjimky. Pro islám platí stejná pravidla jako pro křesťanství nebo judaismus, islám není posvátnější,“ prohlásil švédský umělec ve starším rozhovoru.

„USA odsuzují ohavný sobotní útok v Kodani,“ prohlásila mluvčí americké Národní rady pro bezpečnost Bernadette Meehanová s tím, že Washington je připraven pomoci při vyšetřování.

Útočník proti kodaňské kavárně zachycený průmyslovou kamerou | Foto: ČTK/AP

ČTK, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme