Fasádu Rudolfina rozzáří speciální projekce. Upozorní na problematiku dětské rakoviny

Čím si musejí projít dětští pacienti při léčbě nádorových onemocnění, se pokusí přiblížit Den dětské onkologie. Jeho organizátoři se rozhodli pro netradiční formu - speciální projekce, která dnes odpoledne a v podvečer rozzáří pražské Rudolfinum. Rakovinou onemocní v Česku ročně víc než tři stovky dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rudolfinum

Rudolfinum | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

„Vlastně obyčejná zvýšená teplota způsobila, že jsme tenkrát v červnu šli k doktorce. Po třech dnech antibiotik jsme jeli do nemocnice, protože nezabírala. V nemocnici mu vzali krev a vlastně už o za třech tři dny jsme byly v Brně na onkologii,“ říká Iveta Hlobilová, maminka osmiletého Adama, který se od loňského léta léčí s diagnózou akutní leukémie.

Právě ta spolu s nádory mozku patří k nejčastějším onkologickým onemocněním u dětí. Lékaři jsou ale v boji s těmito nemocemi úspěšní, až 80 procent dětských pacientů se povede vyléčit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čím si musejí projít dětští onkologičtí pacienti, se pokusí přiblížit Den dětské onkologie. O tématu více zjišťovala Eva Rajlichová

„Což ve srovnání s půlstoletím zpátky je obrovský pokrok. To je ta dobrá zpráva. Ta špatná je, že nadále dvě děti z deseti nevyléčíme,“ popisuje Lucie Cingrošová z Kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice Motol.

„Nejlépe v současné době jsou v současné době léčitelné určité typy akutních lymfoblastických leukémií v dětském věku. Tam ta úspěšnost je přes 90 procent,“ dodává Cingrošová.

Pro úspěšnou léčbu je důležitá i podpora psychologů a to nejen pro samotné dětské pacienty, ale i pro jejich rodinu, i pro ni bývá onemocnění velkým zásahem do života.

Velmi citlivě se musí postupovat především v případě dospívajících. Teenageři snášejí onkologické onemocnění hůř než menší děti.

„U holek v teenagerovském věku je problém vypadávání vlasů. Člověk vůbec v pubertě hledá sám sebe, snaží se nějak se sebou srovnat a onkologická diagnóza v tomto věku je strašně špatná zpráva. K pacientům v tomto věku často obtížně hledáme cestu.“

V České republice onemocní ročně některým typem onkologického onemocnění zhruba 350 dětí.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme