Indický premiér je bůh, shodli se příznivci a postavili mu chrám. Úřady ale stavbu zbořily

Jen pár dní stál chrám zasvěcený indickému předsedovi vlády Narendru Modimu. Svatostánek postavila skupina premiérových obdivovatelů v indickém státě Gujarat. Úřady jej nechaly zbořit, protože stál na obecním pozemku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indický předseda vlády při průvodu v Novém Dillí

Indický předseda vlády při průvodu v Novém Dillí | Zdroj: Reuters

„Stavbou chrámu zasvěceného mé osobě jsem zděšený. Je to zcela v rozporu s indickými tradicemi,“ reagoval tak na informaci o svém zbožštění indický premiér.

Stavitelé chrámu ale měli jasno. „Modiho milujeme a uctíváme. Je to nejlepší vůdce jakého jsme kdy měli,“ vysvětloval své motivy místní obchodník, který za stavbou svatostánku stál.

Ve sbírce se sešly peníze od stovek lidí. Vznikl chrám s Modiho bystou pod zlatým baldachýnem. Chrám postavili Modiho příznivci v indickém státě Gujarat, kde dříve působil jako guvernér.

Reakce předsedy vlády ale byla jednoznačná. „Kdyby ti lidé raději věnovali své peníze a úsilí úklidu,“ napsal Modi na twitterovém účtu.

O den později nechali chrám úřady zbořit. Vyšlo najevo, že stojí bez povolení na obecním pozemku.

Chrámy zasvěcené živým lidem nejsou v Indii běžné, momentálně má svůj svatostánek šéfka opozice Sonia Gandhi a také kriketový bůh Sachin Tendulkar.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme