Armáda bude učit studenty středních škol, jak se chovat při ohrožení

Házení granátem nebo příprava na atomový výbuch. Tak vypadala cvičení branné výchovy dětí před sametovou revolucí. Dnes místo toho školy učí žáky, jak se mají chovat během povodní, požáru nebo u dopravní nehody. Školám pomáhá také ministrovo obrany. Nově chce od příštího roku navštěvovat střední školy, teď vojáci jezdí pouze do základních škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cvičná evakuace Druhé základní školy v Jindřichově Hradci

Cvičná evakuace Druhé základní školy v Jindřichově Hradci | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová | Zdroj: Český rozhlas

„Ministerstvo obrany už přes rok organizuje na základních školách po celé republice projekt Pokos, tedy příprava občanů k obraně státu. Představuje úkoly Armády České republiky, její historii, tradice a problematiku řešení krizových situací vojenského i nevojenského charakteru,“ vysvětluje mluvčí ministerstva obrany Petr Medek, jak armáda spolupracuje se školami.

O návštěvy vojáků je podle resortu obrany velký zájem, armáda ale dokáže zorganizovat besedy pouze pro několik desítek základních škol ročně.

„Chceme tedy, aby děti ze základních škol rozeznaly například vojáka od policisty, protože v dnešní době se s vojáky na ulici příliš nesetkají, a aby získaly základní povědomí o roli české armády. Na druhé stupni by se zase měly naučit poskytnout první pomoc,“ pokračuje Medek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo obrany chce od příštího roku posílat vojáky i na střední školy, kde budou studenty učit o obraně státu. Podrobnosti zjišťoval Jan Gavenda

„Za dětmi v rámci tohoto projektu na jednotlivé školy vyrážejí zpravidla vojáci z posádek ve stejném regionu, čímž se posiluje povědomí žáků o útvarech v jejích krajích.“

Nejčastěji žáci s učiteli nacvičují evakuaci školy. Například čtyřpatrová základní škola Umělecká v Praze má 550 žáků a při posledním cvičení všechny děti opustily budovu za tři minuty. Ředitel školy Bohumil Kettner popsal, co dalšího děti v praxi učí:

„Máme projektový týden, kdy vlastně děti dělají ty branněbezpečnostní prvky jako úklid v přírodě, orientace v přírodě, zajištění vody a potravy, přesun v terénu. Každoročně u nás je i záchranný integrovaný systém, to jsou přednášky konkrétních lidí, zdravotníků, hasičů, a městské policie.“

Podle šéfky Asociace ředitelů základních škol Hany Stýblové mají školy mnoho možností jak děti připravit na krizové situace.

„Pro výuku těchto oblastí mají školy dostatek metodických materiálů i nabídek vzdělávacích programů pro učitele,“ říká Stýblová.

Jak děti správně naučit reagovat na nebezpečí pedagogům vysvětlilo ministerstvo školství.

„V loňském roce jsme pořádali proškolení a další semináře pro učitele. Ve spolupráci s Národním institutem dalšího vzdělávání a generální ředitelstvím hasičského záchranného sboru a ze strany učitelů o to byl velký zájem,“ potvrzuje mluvčí resortu Klára Bílá.

V případě, že by škola nepřipravovala děti na nebezpečné situace, hrozí jí pokuta až 50 tisíc.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme