Plzeň rozzáří Festival světla, umělecké instalace olemují řeku Radbuzu

Světelné instalace, interaktivní svítící objekty, videomapping a další umělecká díla rozzáří 20. a 21. února Plzeň. Stane se tak díky Festivalu světla, který v rámci projektu Evropské hlavní město kultury ozvláštní okolí řeky Radbuzy a to od areálu Depo 2015 v Cukrovarské ulici až k pivovaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festival světla a videomappingu v Olomouci

Festival světla a videomappingu v Olomouci | Foto: Festival světla a videomappingu

Oba dny bude program festivalu začínat v 18 hodin a končit půl hodiny před půlnocí.

Připravuje ho tým Plzně 2015 ve spolupráci s pražským festivalem Signal, který britský deník The Guardian zařadil mezi deset nejlepších přehlídek tohoto druhu v Evropě. Loni tento festival v Praze navštívilo skoro půl milionu lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Program plzeňského Festivalu světla zjišťovala redaktorka Jana Kosová

Několik instalací dorazí do Plzně právě ze Signalu v Praze. Jeho programový ředitel Pavel Sedlák představuje plzeňský Festival světla následovně.

„Definoval bych ho jako proměnu města v zářící galerii, výtvarníci a umělci, kteří pracují s novými technologiemi vytvářejí buď interaktivní nebo světelné objekty nebo projekce, které se objeví ve veřejném prostoru, jsou přístupné zdarma bez bariér pro všechny, takže zprostředkováváme umění lidem, kteří běžně nechodí do galerií,“ popisuje.

Umění pronikne i do pivovarských sklepů

Na trase Festivalu světla bude deset světelných instalací a čtyři doprovodné. Vypočítává je programový ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Sulženko.

„Je to Speederman Davida Černého nebo světelná instalace Ronyho Plesla, který je celosvětově uznávaný sklářský designér, až po ikonickou instalaci mraků, která se stala hlavním vizuálem prvního ročníku festivalu Signal. Máme AV Exciters ze Štrasburku, kteří připraví premiéru mappingu na Západočeské muzeum nebo Axela Schmidta, který vůbec poprvé pronikne s výtvarným uměním do sklepení Plzeňského Prazdroje," láká diváky Sulženko.

V areálu Depa 2015 bude mít svoji instalaci japonská umělkyně Hiroko Matsushita. Pojmenovala ji Stíny.

„Základem uměleckého díla je vlastně 3D nebo prostorový stín, který většinou lidé v běžném životě nevidí, nebo si ho nevšimnou, a cílem mého díla je upozornit lidi na stíny a na to, jak se mohou pohybovat nebo vypadat," popisuje umělkyně.

Lidé můžou nosit i vlastní lampiony

Speciální doprovodný program bude během Festivalu světla v bývalé městské plovárně na Radbuze. Jmenuje se Lampiony nad plovárnou a nechal se inspirovat čínským Novým rokem, který připadá na 19. února, tedy na den před festivalem. Jak upozorňuje organizátor Marek Sivák, atmosféře můžou pomoci i návštěvníci.

„Zveme plzeňské občany k tomu, aby nám pomohli dotvořit atmosféru tím, že si sami přinesou svůj lampion, svoje svíčky, chceme mít i osvětlení přímo na vodě,“ říká Sivák.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme