Hrad stále hledá důkaz pro tvrzení, že Peroutka byl fascinovaný nacismem

Pracovníci Pražského hradu stále hledají článek, který by dokazoval, že prvorepublikový novinář Ferdinand Peroutka byl fascinovaný nacismem. Podle tvrzení prezidenta Miloše Zemana napsal Peroutka v časopise Přítomnost text s titulkem „Hitler je gentleman".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Let My People Live, konference, Miloš Zeman

Let My People Live, konference, Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka článek zatím nenašli.

„My tomu dáváme určitý čas, chceme být velmi pečliví. Nechceme se orientovat pouze na internet, ale i na osobní seznámení se s jednotlivými výtisky a jednotlivými články. Chceme se sami přesvědčit velice pečlivou činností výzkumnou,“ řekl Českému rozhlasu prezidentův mluvčí.

V archivu časopisu už se Zemanovi lidé prý dostali do roku 1938.

„Budeme dál pokračovat v četbě Přítomnosti a už ty dosavadní výsledky jsou velmi zajímavé. Zvlášť některé články, které se věnují antisemitismu německé říše a loajalitě k německé říši. Naznačují, že pan prezident v tomto směru nikterak neprovedl nějakou věc, která by byla úkorná. Jde už v této fázi pouze o to, nalézt ten jeden předmětný článek,“ dodal Jiří Ovčáček.

Podle sdružení Demagog.cz, které celý webový archiv Přítomnosti prozkoumalo, takový článek v letech 1930 až 1939 nevyšel.

Také Sdružení Ferdinanda Peroutky odmítlo, že by tento významný novinář byl v předválečné éře fascinován nacismem, a otevřeným dopisem vyzvalo prezidenta, aby svá tvrzení buď doložil, nebo se veřejně omluvil.

Ferdinand Peroutka | Foto: Český rozhlas

mta, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme