Klíčové jednání. Případná nedohoda s eurozónou by přiblížila Řecko k bankrotu

Řecko a ostatní země eurozóny dnes čeká zřejmě klíčové jednání o budoucnosti záchranného programu pro tuto zadluženou zemi. Politici i ekonomové se shodují, že neúspěch může přivodit řecký bankrot a odchod z eurozóny, který by mohl tvrdě dopadnout i na zbytek Evropy. Většina ministrů financí států eurozóny je ale ohledně dnešního jednání skeptická.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Janis Varufakis ve Frankfurtu, kde se sešel se šéfem ECB

Řecký ministr financí Janis Varufakis ve Frankfurtu, kde se sešel se šéfem ECB | Zdroj: Reuters

Nová řecká vláda požaduje zásadní změny v podmínkách záchranných půjček, které dostává od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

Řekové chtějí zmírnit tempo úsporných opatření nebo splácet své dluhy podle toho, jak se bude jejich ekonomice dařit. Ostatní země eurozóny jsou ale zatím proti.

Slovenský ministr financí Peter Kažimír doslova řekl, že dnes očekává krvavé pondělí. „Hodně se hovořilo, střílelo z Aurory, bude bloody Monday.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko a další země eurozóny čeká klíčové jednání o záchranném programu pro tuto zadluženou zemi. Situaci přiblížil ekonom Petr Zahradník

Eurozóna chce, aby Řecko požádalo o prodloužení současného programu. To ale nová řecká vláda tvrdě odmítá.

Většina ministrů financí států eurozóny nevěří, že by dnes s Řeckem dospěli k dohodě o budoucnosti záchranného programu. Řecko se tak může koncem měsíce ocitnout po pěti letech bez jakékoliv mezinárodní pomoci.

„S výjimkou Řecka jsou ostatní ministři financí v podstatě velmi jednotní. Za čtrnáct dní skončí záchranný plán, tak chtějí mít účty vypořádány před tím, než případně přistoupí k nějakému novému plánu. Chtějí po Řecku, aby splatilo část svých závazků vůči jednotlivým členským státům,“ přibližuje situaci ekonom Petr Zahradník.

Optimistický není ani slovenský ministr financí Kažimír. Podle něj je zcela reálné, že se po dnešku přiblíží možnost řeckého odchodu z eurozóny. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble je ohledně dohody také velmi skeptický.

„Německo ústy svého ministra financí zastává asi ten nejráznější hlas, který je vůči Řecku v současné době slyšet. Třeba francouzský ministr financí na jednu stranu akceptuje, že účty dělají dobré přátele, na druhou stranu uznává, že předchozí stabilizační program byl uzavřen jinou vládou, než v současné době v Řecku je,“ upozorňuje Zahradník.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme