Tři ze sedmi aktérů zlínské větve metanolové kauzy jsou na svobodě

Vrchní soud propustil z vazby tři ze sedmi aktérů hlavní, tzv. zlínské větve metanolové kauzy – Viktora Koláčka, Libora Vanderku a Martina Jirouta. Informovala o tom Česká televize. Rozsudek nad sedmi obžalovanými vrchní soud před několika týdny zrušil, případ tak znovu projedná Krajský soud ve Zlíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„U těchto obžalovaných pominuly důvody vazby. Jedním z hlavních důvodů bylo to, že byl u nich původní rozsudek zrušen a vrácen zpět krajskému soudu. Je to významná okolnost, změnily se podmínky, které zakládaly obavu z toho, že utečou,“ řekl mluvčí soudu Vladimír Lichnovský.

Rozsudek v případu Koláčka, který původně dostal 21 let, Jirouta (16 let) a Vanderky (20,5 roku) soud zrušil v polovině ledna v neveřejném zasedání. Kromě těchto tří obžalovaných byl rozsudek zrušen a vrácen krajskému soudu také v případu Alexandra Jordána, Aleše Svobody, Martina Cekoty a Roberta Sedlaříka.

Tresty v hlavní části metanolové kauzy
Rudolf Fian: doživotí (pravomocné)
Tomáš Křepela: doživotí (pravomocné)
Jiří Vacula: 15 let (pravomocné)
Martin Jirout: 16 let (trest zrušen)
Alexander Jordán: 13 let (trest zrušen)
Aleš Svoboda: 12 let (trest zrušen)
Martin Cekota: 13,5 roku (trest zrušen)
Viktor Koláček: 21 let (trest zrušen)
Libor Vanderka: 20,5 roku (trest zrušen)
Robert Sedlařík: 8 let (trest zrušen)

„Důvody vrácení případu nemůže vrchní soud stále komentovat, neboť usnesení všechny strany neobdržely,“ dodal Lichnovský.

V kauze původně figurovalo deset obžalovaných. Krajský soud jejich jednání kvalifikoval jako obecné ohrožení. Ve vězení si již odpykává 15letý trest hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula ze Zlínska, který ho přijal.

Hlavním aktérům případu, Tomáši Křepelovi ze Zlína a Slovákovi Rudolfu Fianovi, kteří otrávenou směs míchali, potvrdil vrchní soud na začátku února doživotní trest.

Z původní hlavní větve metanolové kauzy tak ve vazbě už nikdo není. Hlavní aktéři kauzy Křepela a Fian byli již podle Lichnovského převedeni do výkonu trestu, Sedlařík je ve vězení kvůli jinému případu.

Metanolová aféra začala 3. září 2012. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Celkem stál metanol život nejméně 50 lidí na různých místech republiky. Policejní pátrání vyústilo v případ s největším počtem obviněných v dějinách české kriminalistiky.

Metanolová kauza - schéma cesty smrtící směsi | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme