Eliška Wagnerová o sporech kvůli výši platů: Soudci by měli být vůči společnosti velkorysí

Nejvyšší soud rozhodl o platech soudců, což mimo jiné kritizuje také senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Podle jejích slov jde o exces, který nemá oporu v zákoně a navíc zvyšuje napětí mezi soudci a společností.

Soud rozhodl o dorovnání platů soudců na trojnásobek průměrného platu vypláceného v nepodnikatelské sféře. „I když to nebylo zakotveno zákonem,“ připomíná Eliška Wagnerová ve Dvaceti minutách Radiožurnálu, která toto rozhodnutí kritizuje. Chyboval však podle ní také stát a především exekutiva.

„Všechno to začalo někde na ministerstvu spravedlnosti, případně spíš na ministerstvu práce a sociálních věcí,“ popisuje. Kdyby podle ní byla exekutiva velkorysá a sebekritická, uznala by, co udělala špatně. „Měla by vrátit peníze všem bez ohledu na to, zda se někteří soudci o peníze soudí, nebo ne,“ domnívá se Eliška Wagnerová.

Spory o peníze vedou ke zvyšování napětí mezi soudy a společností, protože právě od od soudců se podle ní očekává větší míra vstřícnosti než od jiných skupin obyvatelstva. „Dělá to na vás dojem velkorysosti? Na mě ne,“ odpovídá si Eliška Wagnerová během rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Okomentovala také odchod Heleny Válkové z postu ministryně spravedlnosti. „Objevovaly se výtky ze strany hnutí ANO a předsedy vlády s tím, že ministerstvo neplní legislativní plán. Možná, že pohár přetekl,“ uvažuje. Možným nástupcem Heleny Válkové by se mohl stát její dosavadní náměstek Robert Pelikán. „Připadá mi razantnější,“ hodnotí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio