Exposlanec Fuksa se dál soudí o odškodné za vazbu. Trpěl pak nespavostí, řekl jeho psychiatr

Exposlanec ODS Ivan Fuksa po policejním zásahu utrpěl posttraumatický šok a měl problémy s nespavostí, vypověděli u soudu svědci. Bývalý politik se u soudu domáhá odškodnění za nezákonnou vazbu a stíhání, po státu chce 4 miliony korun. Stejně jako exposlanci Marek Šnajdr a Petr Tluchoř ale jedná i o mimosoudním vyrovnání s ministerstvem spravedlnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec ODS Ivan Fuksa (vlevo) se dál soudí o odškodné za vazbu, pokračuje ale i mimosoudní vyjednávání

Bývalý poslanec ODS Ivan Fuksa (vlevo) se dál soudí o odškodné za vazbu, pokračuje ale i mimosoudní vyjednávání | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

„Potvrzuji, že probíhá jednání s ministerstvem spravedlnosti ohledně mimosoudního vyrovnání. Jednání (soudu – pozn. red.) bylo odročeno na březen, takže do té doby se uvidí, jestli se dohodneme, nebo ne,“ řekl Fuksův advokát Tomáš Gřivna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Exposlanec Fuksa se dál soudí o odškodné za vazbu. Trpěl pak nespavostí, řekl jeho psychiatr. Podrobnosti zjišťovala Veronika Hlaváčová

Advokát proto trval na pokračování hlavního líčení. V něm dnes Ivan Fuksa dokládal, jak ho vazba poškodila. Došlo i na výslechy svědků.

Vypovídal například psychiatr Vlastimil Tichý, u kterého se exposlanec léčil, a to právě kvůli vazbě a trestnímu stíhání.

„Líčil obtíže, které mu vznikly v rámci zatčení a následné vazby. Byla zde pokleslá nálada, vracení se vzpomínek na ten příslušný zásah, dále také pokles výkonnosti, zapomínání, horší soustředění, bolesti hlavy a srdeční dysrytmie,“ popsal u soudu Tichý.

Ve prospěch Ivana Fuksy svědčil i jeho někdejší právník, který prý sledoval, jak jeho klient ve vazbě hubne. Rodinnou situaci pak popisovala manželka Jolana Fuksová.

„Manžel to nesl velice špatně. Báli jsme se reakce okolí. Měla jsem pocit, že na mě bude pohlíženo jako na manželku trafikanta a dojde například k mému propuštění z práce,“ upřesnila Fuksová.

Podle ní se vazba a trestní stíhání na jejím muži projevují dodnes. Sám bývalý politik teď pracuje v soukromé firmě a k případu se už nechce vyjadřovat.

Soudce líčení odložil na konec března, to má přijít další ze svědků, které navrhla Fuksova strana.

Stíhání exposlanců zastavila imunita

Bývalí poslanci ODS Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř čelili trestnímu stíhání kvůli údajné korupci.

V listopadu 2012 se vzdali poslaneckého mandátu výměnou za slib lukrativních funkcí ve státních firmách, a umožnili tak schválit vládní daňový balíček, se kterým prý sami nesouhlasili. Policie je obvinila z korupce. Jejich stíhání ale s odvoláním na poslaneckou imunitu později zrušil Nejvyšší soud.

Za 33 dní, které strávili ve vazbě, chce každý z exposlanců 4 miliony korun. Ze svých nároků jsou ale ochotni slevit, když se jim stát omluví.

Šnajdr už dříve řekl, že bude chtít zaplatit náklady na právníky a ušlý zisk v hodnotě milionu korun. V případě posledního z trojice exposlanců, Petra Tluchoře, soud zatím žádné jednání nenaplánoval.

mka, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme