'Malá holka z Vrchlabí' Eva Samková je rok olympijskou vítězkou

Poslední rok Evy Samkové nabral takový spád, až je to možná rodačce z Vrchlabí nemilé. Popularita české reprezentantky snowboardcrossařky vyletěla strmě vzhůru poté, co přesně před rokem ovládla olympijský závod v ruském Soči.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká snowboardistka Eva Samková ovládla olympijský závod ve snowboardcrossu

Česká snowboardistka Eva Samková ovládla olympijský závod ve snowboardcrossu | Zdroj: Reuters

Zlatá olympijská medaile se vyráběla 18 hodin a boj o tuto půl kilovou sportovní trofej v podání Evy Samkové zdvihal přesně před rokem obrovské emoce. V areálu Roza Chutor nenašla rodačka z Vrchlabí přemožitelku v kvalifikaci, čtvrtfinálové, semifinálové ani finálové jízdě.

Svým následným triumfem probudila Samková, po jménech jakými jsou Valenta nebo Sáblíková, v Češích lásku ke sportu, o kterém do té doby příliš lidí snad ani nevědělo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský triumf Evy Samkové připomněl reportér ČRo Michal Jurman

„Je to divný. Jsem taková malá holka z Vrchlabí a nejednou mam zlatou medaili. Ale ono se nic nezmění, jen budu mít tu medaili,“ okomentovala před rokem svůj úspěch.

16. února 2014 ukončila české čekání za zlatou olympijskou medaili, ačkoliv na veleúspěšných hrách v Soči už před tím tři cenné kovy česká výprava vybojovala.

Hned po návratu pak začala Samková okusovat život plný mediálních povinností. Její typickou bezprostřednost jí ale sláva ani následné zranění nesebraly.

„Ze začátku je člověk v takové euforii. I když zrovna výsledky neprožívám, bylo to krásné. Podzim byl pak takový divoký. Snažila jsem se s tím srovnat a únava na mě dolehla zpětně. Nebyla jsem nejšťastnější na světě, ale už se vracím zpátky,“ slibovala si snowboardcrossařka.

Úsměv do tváře dívky, která závodí s domalovaným knírkem pod nosem, mělo vrátit lednové mistrovství světa. Po pádu v semifinále ale skončila nakonec šestá a stejné místo obsadila i na následných prestižních X-Games v americkém Aspenu.

„Kdybych jela maximum a byla bych šestá, bylo by to super. Ale protože jsem udělala chybu, je to samozřejmě naprd. Ale každou chybou se učím,“ říkala po letošním světovém šampionátu dívka, která začala ale už také učit jiné.

Osobní úspěch a aktuální popularitu svého sportu se totiž snaží mimo jiné využít na svých kempech i ve výchově nových talentů českého snowboardcrossu.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme