Lidé v Havířově ode dneška znovu naplno využívají autobusové nádraží

16. únor 2015

Lidem v Havířově ode dneška slouží opravené autobusové nádraží. Za zhruba 120 milionů korun prošlo kompletní modernizací.

Cestující už nemusejí kvůli některým přípojům složitě přebíhat mezi zastávkami. Teď pohodlně nastoupí na dvou nástupištích. Nejvýraznější dominantou se pak stala nová budova ve tvaru rotundy, ve které budou úřadovat zaměstnanci ČSAD Havířov.

„Všichni říkají, že je to moc hezké. Je to perfektní, chodila jsem kolem toho nedočkavě už čtrnáct dní,“ říká paní Alžběta, která bydlí naproti nádraží.

Už teď ale mnozí lidé upozorňují na nedostatky. „Chybí například čekárna pro cestující, což je takovým standardem na nádražích, kde by se mělo shromažďovat větší množství lidí. Je otázkou, jak se projeví nové sestavení nástupišť, protože dnes jsou na MHD zastávky připojeny i příměstské spoje,“ říká Michal Podloučka ze spolku, který v Havířově bojuje za lepší dopravu.

Za zrušením čekárny si ale ČSAD Havířov stojí. „Po zkušenostech jsme vyhodnotili, že ji dělat nebudeme, protože byla využívána pouze bezdomovci. A dá se říct, že jsme udělali otevřenou čekárnu, která nebude lákat k přespávání. A havířovské nádraží není nějakým velkým přestupním uzlem, málokdo se tady zdrží delší dobu,“ říká Jakub Vyvial z ČSAD Havířov.

V následujících měsících ještě dopravce počítá s vybudováním bezpečnějšího přechodu pro chodce u zimního stadionu, a také s odpočinkovými zónami pro cestující.

autor: stj
Spustit audio