Příští rok začne stavba tří úseků silnice R6 na Rakovnicku

16. únor 2015

Stavba rychlostní silnice R6, která spojuje Prahu se Středočeským a Karlovarským krajem, se příští rok posune po dlouhém čekání o kus dopředu. Stavbaři začnou stavět hned tři nové úseky. Po kompletně dostavěné čtyřproudé rychlostní silnici mezi Prahou a Karlovými Vary se pak řidiči projedou dříve než v roce 2028, jak předpokládal původní plán.

Dostavbu rychlostní silnice R6 považuje současná vláda za jednu ze svých priorit. Potvrdil to ministr dopravy Dan Ťok: „Letos uvedeme do provozu úsek u Lubence. Chtěli bychom příští rok zahájit další tři stavby.“ Půjde o obchvaty Lubence a Řevničova a o úsek silnice vedoucí z Nového Strašecí do Řevničova. Tento osmikilometrový úsek se napojí na už dokončenou rychlostní silnici, která při jízdě z Prahy v Novém Strašecí končí.

Na všechny nové úseky má ministerstvo podle slov Dana Ťoka peníze. „Na tyto investice máme rezervované peníze ve fondu a určitě jsou na ně peníze v Operačním programu Doprava II“, dodal ministr.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla je jedním z nejdůležitějších kroků vykupování pozemků pod novou silnicí. „Zhruba 30 procent pozemků máme pro úsek Strašecí - Řevničov a 75 procent pozemků máme pro obchvat samotného Řevničova,“ uvedl mluvčí.

Rychlostní silnice R6

Podle dalších slov Jana Rýdla vrcholí přípravy i na stavbu obchvatu Lubence. Spočítané už jsou i ceny všech tří nových úseků R6. Miliardové rozpočty se ale můžou ještě snížit. „V posledním období, protože je velmi silná konkurence na stavebním trhu, tak je velký tlak a zájem velkých stavebních firem o tyto důležité zakázky. To znamená, že velmi pracují s cenou – například v posledních výběrových řízeních se nám dařilo dosahovat 70, dokonce až 65 procent původně předpokládané ceny,“ upřesnil mluvčí.

Rychlostní silnice R6

Ještě před pár lety politici mluvili o tom, že silnice R6 bude dokončená v celé své délce v roce 2015. Novým slibům a novým termínům chce věřit i karlovarský primátor Petr Kulhánek (Karlovarská občanská alternativa). „Posloucháme to 15 let, ale já si myslím, že teď doopravdy bude posun trochu jiný, než jsme zažívali v nejasných příslibech v minulosti, protože tohle jsou přísliby zcela konkrétní ,“ uvedl karlovarský primátor.

autor: duch
Spustit audio