Přes čtvrt milionu diváků za první víkend, film Padesát odstínů šedi zlomil rekord

Přes 250 tisíc diváků vidělo v Česku za první víkend promítání film Padesát odstínů šedi. Erotický thriller tak překonal dosavadní rekord, který před pěti lety vytvořil první díl filmu Harry Potter a Relikvie smrti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plakát k filmu Padesát odstínů šedi

Plakát k filmu Padesát odstínů šedi | Zdroj: Reuters

Unie filmových distributorů uvádí, že na film Padesát odstínů šedi přišlo o víkendu do kin 254 385 lidí. Distributor CinemArt pak číslo 267 tisíc. Unie totiž podle Pavla Nováka ze CienArtu nesleduje všechna kina.

„Standardně Unie filmových distributorů sleduje premiérová kina, což je drtivá většina kin a v případě 99 procent filmů. Toto číslo, které udává unie, odpovídá tomu, co je skutečnost. Ale ve výjimečných případech, jako je třeba i u filmu Padesát odstínů šedi, hrají film i kina, která nejsou premiérová a nejsou unii sledována. Proto je to číslo rozdílné,“ vysvětluje Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Film Padesát odstínů šedi zlomil rekord návštěvnosti. Kolik diváků přesně se na erotický thriller přišlo podívat, zjišťoval Martin Karlík

Toto číslo se může ještě zvýšit, protože údaje o návštěvnosti hlásí menší kina v průběhu pondělí, takže konečný výsledek může být ještě nepatrně vyšší.

Snímek Padesát odstínů šedi odsunul na druhé místo Harryho Pottera a Relikvii smrti. Ten dosáhl v roce 2010 na 248 tisíc diváků během prvního víkendu.

Nedávno, v prosinci 2014, přišlo na film Hobit: Bitva pěti armád necelých 240 tisíc fanoušků. Tento snímek je tak teď na třetím místě. Z českých filmů byly nejúspěšnější Babovřesky, které vidělo za první víkend promítání 140 tisíc lidí.

Film Padesát odstínů šedi je hodně navštěvovaný i v zahraničí. Celkem měl premiéru v 55 zemích světa a všude zaznamenal úspěch.

Režisérka Sam Taylor-Johnsonová, herci Jamie Dornan a Dakota Johnsonová a autorka románu E.L. Jamesová na britské premiéře filmu Padesát odstínů šedi | Foto: Reuters

Podle New York Times snímek táhl hodně na Valentýna. V USA na něj chodilo víc žen než mužů, bylo jich 68 procent.

Kritici přitom hodnotí film negativně. Literární publicistka Jana Klusáková vysvětluje, proč ale u diváků tolik boduje. „Napříč kontinenty i rasami odpovídá na otázku, o čem četné ženy a dokonce i muži sní,“ popisuje stručně.

Úspěch slavila i trilogie knih Padesát odstínů. Celkem se prodalo 100 milionů výtisků.

Martin Karlík, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme