Výrobce mobilních telefonů HTC chce na Moravě postavit servisní centrum

Jihokorejská firma HTC, která vyrábí hlavně mobilní telefony, chce na Moravě postavit servisní centrum pro celou Evropu. Vytvoří tak zhruba 1200 pracovních míst. Podle Hospodářských novin a serveru Aktuálně.cz jednala o investici také poslanecká delegace, která byla začátkem února na Tchaj-wanu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování

telefonování | Foto: stock exchange

Firma se bude zajímat především o vysoce kvalifikované pracovníky.

„Budou mít technické vzdělání – to oni na České republice a na našich lidech oceňovali, že máme vysokou úroveň technického vzdělání. O investici se bude v příštím týdnu jednat při návštěvě viceprezidenta Bruce Leeho, který navštíví Českou republiku,“ říká místopředseda sněmovny Petr Gazdík z TOP 09.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jihokorejská firma HTC, která vyrábí hlavně mobilní telefony, chce na Moravě postavit servisní centrum pro celou Evropu

Přestože poptávka po technicích nebo mechanicích roste, technicky vzdělaných Čechů je stále nedostatek.

„Většina mladých lidí radši hodí na humanitně zaměřené obory než na ty technické,“ upozorňuje marketingový manažer společnosti Manpower Group Jiří Halbrštát.

„Dobrou zprávou je, že na technické školy chodí stále více lidí. Špatnou zprávou je, že tento nárůst nestačí požadavku na trhu práce. Ale obecně je Česká republika považována za region, který má techniků k dispozici nejvíce, především v oblastech, kde jsou technické vysoké školy, jako je například Brno anebo Ostrava,“ dodává Halbrštát.

Často se proto podle něj stává, že firmy musí nabírat zaměstnance i ze zahraničí, nejčastěji ze Slovenska, Polska a Ukrajiny. Zatím není jisté, kde přesně servisní centrum HTC vznikne. Ve hře jsou Jihomoravský, Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

Lákavá poloha i pracovní síla

„Z těch, o kterých se mluví, by bylo možná nejvhodnější vybrat Ostravsko nebo severní Moravu. Z důvodu, že je zde jednak nejvyšší nezaměstnanost a zároveň se očekává při případném dalším útlumu těžby uhlí případné propouštění, takže každá nová investice může tlumit tlaky na trhu práce a sociální potíže v této oblasti,“ myslí si hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Na severu Čech postaví novou továrnu korejský výrobce pneumatik Nexen, před dvěma týdny zase vláda schválila pobídky pro Hyundai. Celkem by projekty mohly vytvořit kolem 2000 pracovních míst.

Není také jasné, kdy přesně se o investici rozhodne. Firma HTC chce v Česku dlouhodobě podnikat, spolupracovat s univerzitami a podporovat vědu a výzkum.

Pro investory je Česká republika atraktivní především díky poloze uprostřed Evropy.

„Nebo také pracovní síle, která stále ještě není až tak drahá jako na západě, a přitom je zároveň dostatečně kvalitní,“ přibližuje mluvčí agentury CzechInvest Petra Menclová.

„V současné době evidujeme vysoký zájem investorů o umístění investic v České republice, o probíhajících jednáních s investory obecně však bohužel nemůžeme sdělovat jakékoliv podrobnosti, a to ze strategických důvodů, protože by mohlo dojít i k ohrožení investic samotných,“ vysvětluje.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme