Na severu je málo světla. Švédský projekt zdravého domova bude světlo dávkovat pomocí speciálního přístroje

Kdo se příliš vystavuje slunci, může uškodit svému zdraví. Ale nedostatek slunce je rovněž škodlivý. Vyvolává deprese, obezitu, způsobuje špatný spánek, a dokonce může přispívat k rakovině.

Tvrdí to alespoň v Dánsku žijící spolupracovník BBC Malcolm Brabant na stránkách této britské veřejnoprávní stanice.

Ohroženi jsou především obyvatelé severních oblastí zeměkoule, zejména během dlouhých zimních období, během kterých se slunce často ukáže na méně než hodinu.

Švédští vědci přišli ale s řešením, jak dodat lidem více světla. Jejich domovy by mohly mít zařízení, jež bude regulovat jeho množství během dne.

Profesor Thorbjorn Laike představil kolekci světel, která nazývá „umělým sluncem“. Nemělo by to působit jako obří světlo u zubaře. Projekt zdravého domova má zabezpečit správné dávkování světla pomocí speciálního zařízení, zvaného Daysimeter.

Když přijde člověk domů, daysimeter vyšle informaci do domácí centrály, která vyhodnotí, kolik světla se mu dostává. Když je to málo, hned toto množství uměle doplní. Systém by měl pomáhat v rovnováze zdravého denního rytmu.

Člověk totiž chodí spát a budí se podle světla. Pokud je tento rytmus narušen, hlavně u těch, kdo pracují na směny, přispívá to k řadě nemocí. Nové zařízení by měli ocenit ale také ti, kdo mají problém s ranním vstáváním.

První experimentální zdravý domov plánují švédští vědci uvést do provozu zhruba za dva roky.

Než se systém ale rozšíří do běžných bytů a domů, může to trvat celé desetiletí, konstatuje autor na stránkách BBC. A lakonicky dodává: Do té doby si sklíčení Seveřané musí zabezpečit světlo, kde se dá.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Anna Budajová
Spustit audio