Měl jsem i strach o holý život, přiznal po 500 km Yukon Arktic Ultra český dobrodruh

Až na hranice lidských možností se rozhodl vydat český dobrodruh Jan Francke. Rozhodl se, že absolvuje nejextrémnější ultramaraton světa, Yukon Arktic Ultra. A dnes došel do cíle. Kvůli zdravotním problémům s nohou sice nezdolal nejdelší 700kilometrovou trasu, ale podařilo se mu dojít do cíle druhé nejdelší trasy dlouhé 512 kilometrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Honza Francke má na letošním Yukonu to nejhorší už zřejmě za sebou

Honza Francke má na letošním Yukonu to nejhorší už zřejmě za sebou | Foto: Petra Francke

Jan Francke už ráno řekl, že kvůli problémům s achilovkou se rozhodl skončit už dnes, dojít 55 kilometrů do cíle druhé nejdelší etapy a dál už nepokračovat. A jak po závodě Českému rozhlasu potvrdil, bylo to rozhodnutí správné.

„Jsem moc rád, že jsem se takto rozhodl, protože na tu nohu už ani nestoupnu. Takže představa, že by mě někde museli evakuovat na trati, by bylo zbytečné a náročné jak pro mě, tak pro organizátory.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Dobrodruh Jan Francke došel do cíle druhé nejdelší trasy extrémního závodu Yukon Arktic Ultra. Po závodě popsal své pocity Českému rozhlasu

Prozradil, že během 9 dnů mu Yukon ukázal vlastně všechno, bylo minus 10 stupňů, ale také minus 50, zažil krásnou přírodu a slunce, ale i sněhovou vánici. Jediné co prý neviděl, byl los. Ale sám přiznává, že nejtěžší pro něj bylo rozhodnutí jít i v noci.

„Nejtěžší asi byly tři noci za sebou, kdy jsem ještě jednu noc potkal vlky a bylo to strašně dlouhé. Tam jsem byl psychicky úplně na dně. Měl jsem strach i o holý život. Byl to takový zvláštní pocit,“ popisuje.

Na cestě mu prý nejvíc pomáhalo a nejvíc ho drželo to, že v Čechách je spousta lidí, kteří na něj myslí a fandí mu.

Jan Francke už prý také přemýšlel o tom, že by to zkusil znovu. Rozhodnutí ale není jen na něm. Spolu s ním byla na Yukonu i jeho žena Petra, která se pokusila ujít nejkratší 160 kilometrovou trasu.

„Poslední tři kilometry se ke mně připojila moje žena. Hlavou se mi tehdy honilo, že bych to zkusil znovu, ale řekl jsem si, že ji radši o tom ani nebudu říkat a třeba někdy... Ale ona řekla: Hele Venco, já jsem se rozhodla, že to zkusíme ještě jednou,“ popisuje.

„Loni jsme dokončili těch 160 kilometrů, letos 500 a příští rok to bude snad těch 700 kilometrů,“ doufá Jan Francke.

Věra Štechrová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme