Expedice žlutých trabantů dál trhá rekordy, výprava už získala od fanoušků 1,74 milionu

V českém crowdfundingu, tedy získávání peněz na určitý projekt od fanoušků, padl nový rekord. Na expedici žlutých trabantů, tentokrát po Tichomoří a Austrálii, kterou mediálně podporuje i Český rozhlas, vybrali její organizátoři v čele s Danem Přibáněm přes 1,74 milionu korun. Původně přitom požadovali půl milionu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žluté trabanty projely Jižní Ameriku

Žluté trabanty projely Jižní Ameriku | Foto: oficiální Facebook Trabantem napříč Afrikou 2009

Dan Přibáň před několika dny Českému rozhlasu řekl, že za vybrané peníze si výprava pořídí základní věci jako letenky a kontejner na auta.

„Takže pro nás je to úplně skvělá zpráva, že máme na dopravu. Obrovské štěstí je to, že díky tomu, že je více peněz, máme i na kontejner zpátky,“ řekl. Přiznal přitom, že původně neměli peníze na cestu aut z jihovýchodní Asie domů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na expedici žlutých trabantů vybrali organizátoři přes 1,74 milionu korun. Důvody úspěchu nastínil v ČRo Daniel Dočekal, redaktor Lupa.cz

„Tam jsou i velmi drahé přejezdy mezi ostrovy. Hlavně na Východní Timor se hrozně draze dostává. Takže je úplně úžasné, že to nemusíme řešit. Byli jsme z toho úplně vystresovaní, jak to vyřešíme, jestli budeme plavat, nebo, co budeme dělat,“ popsal.

Redaktor serveru Lupa.cz Daniel Dočekal upozorňuje, že důvodů, proč je expedice Dana Přibáně nejúspěšnějším crowdfundingovým projektem v České republice, je několik.

Ukázali, že se jim dá důvěřovat

„Protože se jim to už povedlo, protože ukázali, že se jim dá důvěřovat, mají něco, co je hezké a zajímavé. Člověk jim chce prostě fandit. Protože to, co dělají s trabanty okolo světa, je fantastická záležitost,“ vysvětluje.

Pro organizátory podobných projektů, kteří chtějí podporu od lidí a fanoušků, je podle Dočekala důležité to, jestli jim lidé napoprvé uvěří.

„Bude potřeba, aby uměli i dobře komunikovat. Protože to třeba ‘trabanti‘ a Dan Přibáň umí dobře, jsou transparentní, komunikují, ukazují všechno, co mají, nebojí se mluvit. To je také jedna z těch cest, která otevírá dveře k tomu, aby se objevovaly peníze. Protože lidé daleko více věří tomu, co vidí a co slyší a o čem se s nimi také povídá,“ popisuje redaktor serveru Lupa.cz Daniel Dočekal.

Trabanty, polský fiat ‘maluch‘ a motorky vyrazí v nákladním kontejneru na dvouměsíční plavbu do australského Perthu 17. února. Posádky za svými vozidly poletí až na konci března. Po Austrálii a Tichomoří plánuje česko-slovensko-polská výprava najet přes 20 tisíc kilometrů, trvat by cesta měla asi čtyři měsíce. Z výpravy by měl opět vzniknout celovečerní film a televizní seriál.

Trabantem napříč Tichomořím | Foto: Český rozhlas

Vladimír Kroc, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme