Ruský prezident zamířil do Maďarska. Tamní vláda chce mluvit o dodávkách plynu

Zajištění dlouhodobých dodávek plynu do Maďarska si tamní vláda slibuje od návštěvy Vladimira Putina v Budapešti. Ruský prezident tam přijel dnes. Maďarská opozice i občanská hnutí ho ale kritizují a spolu s ním i premiéra Viktora Orbána. Ten je podle nich k Rusku příliš přátelský.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | Foto: CC BY 2.0, European People's Party

„Doufejme, že dokážeme uzavřít pro Maďarsko tak důležité ekonomické, a z hlediska energetické bezpečnosti, nezastupitelné dohody," vysvětluje šéf diplomacie Péter Szíjjártó na úvodním jarním zasedání parlamentu.

„To je pragmatická politika vůči Rusku a měly by se na ní shodnout všechny politické strany. Návštěva prezidenta Putina může být na téhle cestě důležitým milníkem,“ doplňuje Péter Szíjjártó.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruský prezident uctí památku sovětských vojáků padlých v Maďarsku. Jeho návštěvu sleduje G. M. Papucsek

Úplný opak, tedy prohloubení závislosti na Rusku v energetice i politice, viděli účastníci večerní demonstrace. Ta vedla napříč Budapeští, od Východní po Západní stanici, což mělo symbolizovat návrat Maďarska z východních vod, kam krajinu podle protestujících odplavila Orbánova vláda.

Přibližně čtyřtisícový dav vyjádřil i názor opozice, podle které je Putinova návštěva načasovaná velmi špatně, právě na období, kdy je ruský prezident vystavený ostré kritice Západu kvůli Ukrajině.

Diskuse kolem uctění památky

Ruský prezident Vladimir Putin má během návštěvy Budapešti položit věnce na hroby sovětských vojáků, kteří zahynuli za 2. světové války v Maďarsku. Podle médií je to delikátní záležitost.

V souvislosti s tím totiž píší i o památníku padlých během sovětské intervence proti revoluci z roku 1956.

Téma sovětských vojáků totiž v Maďarsku vnímají jinak než třeba v Česku, či na Slovensku. Maďaři je nechápou jako osvoboditele, ale jako okupanty. Podle nich po 2. světové válce pouze německou okupaci vystřídala okupace sovětská.

Občas se vyskytnou i snahy, aby se odstranily sovětské památníky. To však podle mezinárodních dohod nelze.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme