Liberecké onkocentrum otevřelo nové, opravené ordinace

Lepší prostředí mají nově pacienti v Komplexním onkologickém centru v Krajské nemocnici v Liberci. Po rekonstrukci prvního a druhého patra se zvýšil počet ordinací či míst, kde budou pacienti dostávat chemoterapii, a centrum se proměnilo i barevně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstruované Komplexní onkologické centrum v Krajské nemocnici v Liberci

Rekonstruované Komplexní onkologické centrum v Krajské nemocnici v Liberci | Zdroj: ČTK

„Chemoterapii máme do zelena, část dispenzární máme do modra, ozařovače do žluta, lůžková část bude taková do pomerančova,“ přiblížila vrchní sestra onkocentra Dana Hrstková.

Člověk, který přijde se sevřeným žaludkem, se tak podle ní bude snáz orientovat. „Je to takové možná primitivní, ale přišlo mi, že se to povedlo a ty kombinace barev jsou velmi příjemné,“ dodala vrchní sestra.

V rámci úprav za téměř 40 milionů vznikla i přístavba pro nový lineární urychlovač, což je přístroj pro ozařování nádorů. To byla nejnákladnější část rekonstrukce.

Na nyní dokončené úpravy by měly navázat další práce. „V rámci druhé etapy, která by měla skončit v dubnu letošního roku, projde rekonstrukcí i lůžková část onkocentra. Třetí etapa počítá na podzim s instalací nového lineárního urychlovače,“ píše se ve zprávě na webu nemocnice.

Přístroj by chtělo mít onkocentrum na podzim. Pokud se to podaří, nahradí nový urychlovač jeden ze dvou, které nyní v centru jsou.

„Chceme jet až do poslední chvíle na těch dvou urychlovačích, a teprve co bude naistalován a zprovozněn třetí v nové budově, odpojíme ten, který je nejvíce komplikovaný,“ popsal generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Úpravy by měly přispět ke kvalitnější péči o nemocné. Ta by podle přednosty onkocentra Jiřího Bartoše měla být především ambulantní.

„To znamená, že pacientů, kteří vyžadují lůžkovou péči, by mělo být čím dál méně nebo bychom se o ně mohli i naším prostřednictvím starat v nějakém jiném zařízení, ale ta moderní a agresivní léčba by měla probíhat především ambulantně – takový je trend po celém světě a samozřejmě i u nás,“ dodal Bartoš.

Rekonstruované Komplexní onkologické centrum v Krajské nemocnici v Liberci | Foto: ČTK

Eva Malá, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme