Za vybrzdění auta na dálnici D1 dostal Bulhar šest let vězení, jeho vůz propadne státu

Za ohrožení posádky osobního auta na dálnici D1 riskantním stylem jízdy si Bulhar Christo Dimitrov Klisurov odpyká ve vězení definitivně šest let. Trest za pokus o těžké ublížení na zdraví, který mu uložil brněnský krajský soud, potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Jde o jeden z nejpřísnějších trestů za riskantní jízdu, které soudy v posledních letech uložily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Christo Dimitrov Klisurov si za vybržďování jiného auta na dálnici D1, které soud kvalifikoval jako pokus o těžké ublížení na zdraví, odsedí šest let ve vězení

Christo Dimitrov Klisurov si za vybržďování jiného auta na dálnici D1, které soud kvalifikoval jako pokus o těžké ublížení na zdraví, odsedí šest let ve vězení | Zdroj: ČTK

Incident se odehrál na dálnici D1 na 117. kilometru ve směru na Brno v červenci roku 2013. Sedmačtyřicetiletý Klisurov řídící osobní auto Škoda Superb si podle obžaloby riskantní jízdou po dálnici vynucoval nárok na jízdu v levém jízdním pruhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud s bulharským řidičem, který na dálnici D1 vybržďoval jiné auto, sledovala Monika Tomášková

Poté, co dojel v rychlém pruhu osobní auto Honda jedoucí rychlostí kolem 130 kilometrů za hodinu, nedodržel bezpečnou vzdálenost. Po předjetí záměrně změnil směr jízdy doprava, zařadil se těsně před auto a donutil řidičku prudce přibrzdit.

Lékařka, která vůz řídila, prudce sešlápla brzdu. Vůz se stal ve vysoké rychlosti neovladatelným a narazil do svodidel. Při nehodě byla jedna žena ze čtyřčlenné posádky lehce zraněna.

Muži za zvlášť závažný pokus těžkého ublížení na zdraví původně hrozilo 5 až 12 let. Kromě šestiletého trestu ve věznici s ostrahou potvrdil vrchní soud muži také čtyřletý zákaz řízení vozidel a propadnutí osobního auta Superb.

Ohrozil i své děti

Muž dnes u soudu svou vinu popřel. Jeho riskantní jízdu však potvrdili svědci a celý incident zachytila také dálniční kamera. Podle státního zástupce Vladimíra Kubíka mohla mít nehoda fatální následky, a to si měl řidič podle něj uvědomit.

Klisurovovi přitížilo i několik dalších věcí – od roku 2007 spáchal osm dopravních přestupků, většinou šlo o překročení povolené rychlosti. Soudce proto konstatoval, že odsouzenému nedělá problém porušovat dopravní předpisy.

Christo Dimitrov Klisurov (vlevo) svou vinu popřel, jeho riskantní jízdu však potvrdili svědci a zachytila ji také dálniční kamera | Foto: ČTK

Muž se hájil tím, že ročně najezdí několik desítek tisíc kilometrů a nemůže tak neustále hlídat tachometr. Soud přihlédl i k tomu, že muž měl v autě své dvě nezletilé děti, které svým incidentem ohrozil.

Jeden z argumentů obhajoby stál také na tom, že Christo Dimitrov Klisurov je původem z Bulharska. Na dnešním jednání už tlumočníka měl, u krajského soudu však ne.

Předseda senátu ale řekl, že Klisurov o právu na překlad věděl, ale nevyužil ho. Dnes u soudu požádal, aby mu rozsudek přeložili také do bulharštiny.

ČTK, Monika Pustovková, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme