Praha od července zlevní roční kupon MHD, nově bude stát 3650 korun

Praha zlevní od července roční kupony MHD. Nově budou lidé platit 3650 korun, teď kupon stojí 4750 korun. Zdarma pak budou jezdit rodiče dětí do tří let a platit se nebude ani za psa. Návrh dnes schválili pražští radní. Kompenzace pro cestující, kteří si roční kupon už koupili, město nechystá. Praha chce nižší cenou přilákat do MHD více cestujících, a ulevit tak přetížené automobilové dopravě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Metro

Metro | Foto: Kristýna Maková

Pokud by s dítětem mladším tří let jeli v červenci například metrem oba rodiče, jeden musí jízdné zaplatit. Cestování zdarma se bude vztahovat jen na jednoho člověka z doprovodu.

„Může to být jeden rodič, může to být babička, může to být starší sourozenec nebo strejda, prostě kdokoli, kdo by případně doprovázel to dítě,“ přiblížil v rozhovoru pro Český rozhlas náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Přehrát

00:00 / 00:00

Chystané změny v jízdném v pražské MHD přiblížil radní pro dopravu Petr Dolínek

Zdarma budou moci lidé vzít do tramvají, autobusů a metra také psa. Za zvíře beze schrány nyní cestující platí 16 korun. „Je to z toho důvodu, aby neustále nemuseli psi být jenom v těch taškách a schránkách,“ uvedl Dolínek. Cestování ve vlacích se tato změna netýká.

Praha chce na nižší cenu přilákat do MHD více cestujících a tím získat peníze, kterými pokryje výpadek na vybraném jízdném. Pokud se tak nestane, Prahu vyjde opatření podle předběžného odhadu na 400 milionů korun.

Zástupci koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) se zlevněním inspirovali ve Vídni, která v roce 2012 snížila roční cenu kuponu ze 449 eur na 365 eur (asi 10 100 korun). „Podobné opatření ve Vídni po dvouletém provozu přineslo zisk,“ poznamenal Dolínek.

DPP přepraví denně asi 3,3 milionu cestujících. V roce 2013 si roční kupon zakoupilo 168 432 cestujících, měsíční 2,27 milionu cestujících a čtvrtletní jízdné si pořídilo 606 646 pasažérů. Celkově činily tržby z jízdného v rámci pražské integrované dopravy za rok 2013 zhruba 4,2 miliardy korun, z toho 3,2 miliardy tvoří všechny druhy předplatných kuponů dohromady.
Zdroj: ČTK

Sleva prý přilákala do MHD o 100 tisíc cestujících více, když do té doby jich jezdilo s ročním kuponem asi 400 tisíc.

Pokud by městská hromadná doprava v Praze nepřilákala po zlevnění více cestujících, klesly by ročně příjmy dopravního podniku (DPP) o několik set milionů korun. Předběžný odhad je zhruba 400 milionů korun. DPP na ročních kuponech získá přibližně 800 milionů korun za rok. Přesné vyčíslení však musí ještě nechat město dopracovat.

Kompenzace těm, kteří už si roční kupon koupili, město alespoň zatím neplánuje. Dolínek argumentuje, že ani v případě zdražení se cena nemění zpětně, třeba zastupitel za Trojkoalici a místopředseda dopravního výboru zastupitelstva Ondřej Mirovský by si však nějakou kompenzaci představit dokázal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech pražské koalice na zlevnění MHD mluvili zastupitel za Trojkoalici Ondřej Mirovský a zastupitel za ODS Filip Humplík

„Například třeba i to navrácení rozdílu té tisícovky,“ podotkl Mirovský.

Proti kompenzacím ale i proti zlevňování je jeho kolega z dopravního výboru a předseda pražské organizace ODS Filip Humplík. „V Praze je levná jízdenka i vzhledem k ostatním městům,“ argumentoval.

Záměr zlevnit celoroční kupon se pak podle něj musí projevit někde jinde, třeba v „brutálním“ nárůstu ceny u jednodenních kuponů.

Mirovský připouští, že to může být téma. „Tam je skutečně diskuse, jak to upravit, aby bylo ve finále motivující pro všechny Pražany si případně kupovat ty dlouhodobé jízdenky, minimálně měsíční, čtvrtletní nebo roční,“ řekl Mirovský.

ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme