Falešné dálniční známky jsou zdařilé. Za jejich použití hrozí vysoká pokuta

Policisté ve Frýdku-Místku zadrželi čtyři muže, kteří distribuovali falešné dálniční známky. Falzifikátů budou v republice pravděpodobně tisíce. Řidičům, kteří s tímto kuponem vyjedou na dálnici, hrozí vysoká pokuta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálniční kupón pro rok 2015

Dálniční kupón pro rok 2015 | Foto: Ministerstvo dopravy

Policisté a celníci můžou za jízdu po dálnici bez platného kuponu udělit blokovou pokutu až pět tisíc korun. V případě falešných známek zřejmě půjdou na horní hranici. Řidičům navíc hrozí i správní řízení, kde se může pokuta vyšplhat až na 100 tisíc.

Podle dosavadního vyšetřování to totiž vypadá, že lidé museli alespoň tušit, že známky nejsou v pořádku. Roční kupon má přesně stanovenou cenu 1500 korun a čtveřice distributorů je prodávala za 800 až 1350 korun.

Pravá známka má ochranné prvky, falzifikáty jsou ale docela zdařilé. Přesto mají nedostatky, a to především gramatické chyby v doprovodném textu. Pomoci mohou také další dva rozdíly.

„Pravé kupony byly vyrobeny pouze v sériích LA až LE, zatímco falešné jsou v sérii i mimo tuto řadu. Dalším znakem je složení ean kódu, kde je zhruba uprostřed za číslicí 2 u pravého kuponu mezera. U falešného je uvedená číslice 4,“ říká Zbyněk Hořelica, který je pověřený řízením Státního fondu dopravní infrastruktury.

Dálniční kupóny 2015 | Foto: Český rozhlas

Podle některých zdrojů pocházejí falešné dálniční známky z Číny. Nejvíce se jich zatím objevilo v Plzeňském, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. Není ale vyloučené, že se objeví i jinde.

Řidiči by si pro jistotu měli vždy prohlédnout oba díly kuponu a při jakékoli pochybnosti známku raději nekupovat a kontaktovat policii.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme