Jednání poslanců Úsvitu vnitřní spory nevyřešilo, obě strany trvají na svém

Spory uvnitř opozičního hnutí Úsvit vyřeší jeho členové až příští týden. Poslanci Úsvitu to oznámili po dnešním jednání poslaneckého klubu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura

Předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura | Zdroj: ČTK

Většina poslanců hnutí Úsvit se minulý týden rozhodla založit novou politickou stranu, která by měla hájit národní zájmy. Podle šéfa Úsvitu Tomia Okamury za jeho zády. Situaci proto vnímá jako puč a pokus o převzetí Úsvitu a jeho likvidaci.

To poslanci odmítají. Stanovy hnutí Úsvit podle nich teď neumožňují přijímat nové členy a hlavně to by podle nich mělo nové uskupení napravit.

„Chceme otevřenou stranu s otevřenými strukturami a plně demokratickou. Aby tak, jak bylo slíbeno na začátku, byla budována odspodu. Strana, která má vzniknout, má být integrační a má v sobě integrovat hnutí Úsvit i s jejím předsedou,“ řekl poslanec Petr Adam.

Tomio Okamura dnes řekl, že z Úsvitu odcházet nehodlá, chce naopak navázat těsnější spolupráci s dalšími politickými subjekty.

„Já vítám návrh spolupráce s každou jinou politickou stranou, protože kolegové zakládají jakousi jinou politickou stranu bez přímé demokracie, s jakoukoli jinou stranou, která by přistoupila na to, abychom prosazovali program Hnutí Úsvit.“

Příští úterý se sejde devítičlenná konference Úsvitu a rozhodne o dalším osudu hnutí. Pak její závěry projedná poslanecký klub. Do té doby se poslanci už nechtějí ke sporu veřejně vyjadřovat.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme