Veřejnosti říkají něco jiného než nám, obvinil Řeky slovenský ministr

Řecko říká na veřejnosti něco jiného, než co slibuje na schůzkách ministrů financí zemí eurozóny. V Bruselu z toho řeckou vládu obvinil šéf slovenské státní pokladny Peter Kažimír. Ten stejně jako jeho kolegové z ostatních zemí Řecko vyzval, aby co nejdřív požádalo o prodloužení současného záchranného programu. V opačném případě prý už eurozóna Řecku žádné peníze nepůjčí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Řecký ministr financí Janis Varufakis | Zdroj: Reuters

„Problémem je absolutní nedostatek základní důvěry mezi lidmi, kteří se spolu musí bavit. Obávám se, že po včerejšku se situace ještě na chvíli zhoršila. Dalších 48 hodin ukáže, co dají naši řečtí partneři na papír,“ řekl slovenský ministr financí.

Řecko prodloužení současných podmínek půjček odmítá a chce jednat o jejich zásadních změnách. Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho je tak šance na dohodu velmi malá.

Řecko dostalo ultimátum. Hrozí mu bankrot a odchod z eurozóny

Číst článek

Co se opravdu stane, pokud se do konce týdne Řecko s eurozónou nedohodne, není zcela jasné. Řecká vláda tvrdí, že má dost prostředků na to, aby fungovala ještě několika měsíců. Pokud by se ale mezi Řeky rozšířila panika a nastal run na banky, mohl by se tamní finanční systém zhroutit daleko rychleji.

Potom jsou otevřené všechny scénáře od chaotického bankrotu až po odchod z eurozóny a návrat k drachmě. Atény ale do velké míry sázejí na to, že takhle daleko to žádná země eurozóny včetně Německa dohnat nechce.

Odchod Řecka z eurozóny by měl na Česko minimální vliv

Číst článek

Podle posledního průzkumu podporuje snahy nové řecké vlády o snížení splátek skoro 80 procent Řeků.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme