Země Evropské unie souhlasí s další finanční pomocí Ukrajině

Státy evropské osmadvacítky jsou pro další finanční pomoc Ukrajině. Její poskytnutí dnes v Bruselu podpořili unijní ministři financí. Ukrajina by tak měla dostat půjčky za dalších 1,8 miliardy eur, tedy asi 50 miliard korun. Pomoc ještě musí schválit Evropský parlament.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

Ukrajinská ekonomika je v katastrofálním stavu kvůli válce s proruskými rebely i kvůli předchozím létům špatného hospodaření.

Země podle odhadů potřebuje výraznější pomoc, než jakou zatím od unijních států nebo mezinárodních institucí dostala.

„Zazněly i názory, že by se měla zvažovat částka daleko vyšší, ale to bude otázka dalších navazujících jednání,“ řekl náměstek českého ministra financí Jan Gregor.

Pomoc, kterou dnes ministři podpořili, má jít ze společného evropského rozpočtu. Státy Evropské unie by pak podle Mezinárodního měnového fondu měly zvážit také dvoustranné půjčky Ukrajině.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme