Držení lidí v zařízeních sociálních služeb proti jejich vůli by mělo být nepřípustné

Ministerstvo práce chce nově nastavit pravidla pro případné držení lidí v domovech pro seniory, v ústavech nebo jiných zařízeních. Při rozhodování by se měl mimo jiné brát ohled na souhlas či nesouhlas klienta. Umístění do takzvané detence by se také mělo přezkoumávat. Postup má zabránit tomu, aby lidé zůstávali nedobrovolně a bezdůvodně uzavřeni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venkovní posezení s grilem.JPG

Venkovní posezení s grilem.JPG | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová

Podle ředitele odboru sociálních služeb ministerstva práce Davida Pospíšila má změna legislativy stanovit jasná pravidla pro úřady, soudy i poskytovatele sociálních služeb k řešení situace lidí, kteří s pobytem v zařízeních nesouhlasí.

„Aby se reflektovaly požadavky těchto konkrétních osob, zejména seniorů a zdravotně postižených,“ vysvětluje Pospíšil.

Návrh se týká lidí s duševními poruchami, s demencí, se závislostmi na drogách nebo alkoholu. Podle zástupců ministerstva se nejedná o stovky nebo desítky osob, ale o jednotlivce.

Pokud dnes lidé se svým umístěním do zařízení nesouhlasí, musí se dohodnout s opatrovníkem nebo se sami obrátit na soud. Ten je podle Pospíšila k jednání ale mnohdy ani nepřizve.

Podle návrhu by měl vždy brát ohled na jejich souhlas či nesouhlas. Nově by podnět soudcům mohli podat i další lidé, a to třeba personál zařízení, poskytovatel péče či známí.

Zapojí se více kraje a obce?

Více by se měly zapojit také kraje a obce, které by měly klientovi pomoci se zajištěním vhodné služby. K řešení situace pro seniory a další lidi, kteří nemají ze zařízení kam jít, by mělo přispět sociální bydlení. To má v Česku začít fungovat od roku 2017.

Podle Pospíšila je nutné se zabývat také opatrovníky. Těmi jsou často právě obce. Starostové nemají čas se případům věnovat.

Podle zástupců ministerstva by se měly změnit zákony o sociálních službách a o zvláštních soudních řízeních. Úpravy mají sladit českou legislativu s mezinárodními úmluvami o lidských právech i s evropskými pravidly.

ČTK, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme