Prověřovací cvičení „Nákaza VNN - EBOLA 2015“ trvalo v Kolíně čtyři hodiny

18. únor 2015

Protichemické obleky nebo dekontaminační sprchu. Nejen tyto pomůcky v úterý potřebovali hasiči v areálu kolínské nemocnice. Naštěstí šlo jen o cvičení, které mělo za cíl prověřit připravenost záchranářů pro případ výskytu nebezpečné eboly u jednoho z pacientů.

Cvičení Ebola 2015 začalo v ordinaci praktického lékaře, kterého týden po svém návratu z Guineje navštívil pacient s vysokými horečkami. Muž navíc na toaletě potřísnil zvratky dalšího pacienta z čekárny. Další scénář se odvíjel podle přesně popsaných postupů. Závodní lékařka okamžitě kontaktovala Krajskou hygienickou stanici. Sloužící epidemioložka situaci vyhodnotila a během chvíle vytočila číslo tísňové linky.

Po chvíli už dění před jedním z nemocničních pavilonů připomíná scény jako vystřižené z akčního filmu. Policisté, hasiči, záchranáři i hygienici na sobě mají různobarevné ochranné oděvy, každou chvíli branou projede nějaké zásahové vozidlo. Aktéři využívají mobilní dekontaminační komory, místo cvičení je obehnané páskou, u které pečlivě hlídkují policejní hlídky. To všechno v reálném prostředí nemocnice, kde se musí zasahující postarat o všechny pacienty - jak ty skutečné tak v tomto případě i figuranty.

„Nejdůležitější je postarat se o toho pacienta, pak je nutné volit další postup: uzavřít místo zásahu, zamezit přístup cizích osob do prostoru, vést přesnou evidenci lidí, kteří mohli přijít do kontaktu s nakaženým člověkem. Pak to vrcholí transportem pacienta na infekční oddělení na Bulovku,“ popisuje základní momenty cvičení náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Miloš Hladík.

Cvičení Ebola 2015 v Kolíně

Cvičení končí zhruba po čtyřech hodinách. Ukazuje se, že ve středních Čechách jsou nejen hasiči na podobné nenadálé situace dobře připravení. Jak ale přiznává, Miloš Hladík, ne vše se povedlo na jedničku. „Jsou tam samozřejmě věci, které jsme si mysleli, že zasahující složky budou provádět jinak, možná i trochu rychleji, možná i trochu lépe, ale to je účel prověřovacího cvičení,“ dodal Hladík.

Kolínské cvičení teď dostane podrobné hodnocení. Hasiči nevylučují, že podobnou akci kdekoli v kraji v brzké době znovu zopakují.

autor: Michal Trnka
Spustit audio