Paříží s jarmulkou a skrytou kamerou. Novinář zažil nadávky, urážky i plivání

Procházet se 10 hodin Paříží s jarmulkou na hlavě a všechno točit skrytou kamerou by donedávna vypadalo jako kuriózní kratochvíle. Změnily to ale přibývající antisemitské incidenty v západní Evropě. Jeden izraelský novinář právě tímhle způsobem zkusil zjistit, jaké reakce čekají Židy v ulicích francouzské metropole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židé s jarmulkami

Židé s jarmulkami | Foto: CC BY 2.0, David Berkowitz

Video začíná před Eiffelovou věží, kde si novinář Zvika Klein nasazuje jarmulku a vyráží na desetihodinovou investigativní procházku po Paříži.

Novináře doprovázel kameraman s kamerou schovanou v batohu a jeden bodyguard pro případ náhlých potíží, které v nejhorším možném scénáři nenastaly.

V centru města muž s jarmulkou nevzbudil žádný rozruch, pak se ale Klein vydal na předměstí, která jsou v Paříži známá svou multinárodnostní a multikulturní skladbou. Tam už si ho lidé začali víc všímat, a to i v negativním smyslu.



Na záznamu je vidět, že někteří maskovanému novináři sprostě nadávali a posmívali se mu, přičemž urážky měly dokonce i sexuální podtext. Dvakrát si kolemjdoucí v blízkosti Kleina odplivli.

Když se pak rozkřiklo, že se po dotyčné čtvrti pohybuje někdo cizí, reportér i jeho tajný doprovod se rozhodli vyklidit pole, aby se vyhnuli možnému násilí.

Že to nebyla neopodstatněná obava, dokumentují dva případy ze švédského Malmö. Podobný experiment se tam uskutečnil už dvakrát a zejména ten poslední z letošního ledna, kdy natáčela dokument švédská televize, násilným střetem převlečeného Žida s obyvateli skutečně skončil.

Voda na Netanjahuův mlýn

Novinář Zvika Klein pracuje pro izraelský zpravodajský server NRG, který vlastní miliardář se sídlem ve Spojených státech Shledon Adelson. Ten je zároveň osobním přítelem a štědrým sponzorem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

V Izraeli budou za měsíc parlamentní volby, a vzhledem k tomu, že Netanjahu opakovaně vyzval Židy k odchodu ze západní Evropy do Izraele z důvodu jejich bezpečnosti, mohou svědectví jako tato upevnit jeho pozici.

Z Kleinovy reportáže se dostal na web jen několikaminutový sestřih a je otázkou, jak se liší od hrubého, desetihodinového materiálu. Jisté nicméně je, že krátké video opravdu obsahuje antisemitské incidenty.

Vojtěch Berger, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme