Ve Slatině je asi 50 kg semtexu, tvrdí majitel. Spekulace o vyšším množství odmítá

Majitel firmy Multiagro Martin Rudolf odmítá spekulace, že v areálu ve Slatině jsou palety s trhavinou semtex. Českému rozhlasu sice potvrdil, že tam je asi 50 kilogramů semtexu V10, ale jako běžná součást vojenského materiálu, nikoli jako samostatná trhavina. Martin Rudolf tvrdí, že původní spekulace o paletách se semtexem jsou nedorozumění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté kontrolují sklady zbrojařské firmy ve Slatině u Vysokého Mýta

Policisté kontrolují sklady zbrojařské firmy ve Slatině u Vysokého Mýta | Zdroj: ČTK

„Bylo to součástí dodávky jedné zahraniční firmě na testování přístrojů na nacházení plastických trhavin. Bylo to v dodávce právě k těm přístrojům, které mají detekovat na letištích a nějakých těch check-pointech v Iráku a podobně plastické trhaviny. Měli to právě k tomu, aby si ověřili funkčnost zařízení."

Přehrát

00:00 / 00:00

Majitel společnosti Multiagro Martin Rudolf tvrdí, že původní spekulace o paletách se semtexem jsou nedorozumění

"Plastická trhavina je sice součástí celé řady vojenské munice a armádních výrobků, ale že bychom měli skladovat palety plastické trhaviny, byť i paletu, tak to určitě ne,“ říká majitel Martin Rudolf.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD ale tvrdí, že ve skladech semtex byl. Našlo se tam podle něj devět palet.

Policisté při kontrole muničního skladu ve Slatině u Vysokého Mýta našli stovky tun munice, včetně trhaviny semtex. Firma má přitom povolení na šest tun zbraní a střeliva, které může skladovat jen ve dvou zkolaudovaných objektech.

Případ muničního skladu ve Slatině šetří policie i jako obecné ohrožení

Číst článek

Majitelé společnosti Multiagro už před osmi lety čelili obvinění z nelegálního obchodu se zbraněmi. Soud je ale tehdy osvobodil. Firma byla také podezřelá z nepovoleného vývozu zbraní do Francie.

O společnosti Multiagro se nedávno mluvilo také v souvislosti s její kontroverzní reklamou na samopaly. Zbrojaři použili autentické fotografie islámského radikála, který se chystá zabít britského humanitárního pracovníka. Společnosti hrozí dvoumilionová pokuta.


Zvětšit mapu

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme