Nenecháme se vydírat, tvrdí řecká vláda. Dál trvá na zmírnění podmínek pomoci

Řecká vláda odmítá pokračovat v podmínkách úsporného programu navrhovaného eurozónou. Premiér Alexis Tsipras je označil za absurdní a nepřijatelné. Chce změnu, která by kopírovala předvolební sliby jeho strany SYRIZA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras | Zdroj: Reuters

Vláda podle Tsiprase považuje za svou morální a humanitární povinnost vyjednat zmírnění podmínek splácení řeckého dluhu.

V pátek proto parlament v Aténách začne navzdory doporučením eurozóny jednat o sérii sociálních opatření, která mají zmírnit situaci především chudších vrstev obyvatelstva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecká vláda dál trvá na zmírnění podmínek mezinárodní pomoci. S podrobnostmi se přihlásila spolupracovnice ČRo Soňa Dorňáková Stamu

Do stejného data dostaly přitom Atény od eurozóny čas na to, aby požádaly o prodloužení mezinárodního programu úvěrové pomoci, která je podmíněná dalšími rozpočtovými úsporami a strukturální reformami.

Tsipras řekl, že Atény chtějí "dosáhnout s Evropou řešení, ne roztržky". Řecko se ale v pondělí s ostatními členy eurozóny na podmínkách nové spolupráce nedohodlo.

Zatímco eurozóna navrhla prodloužení stávajícího programu, který podepsala předchozí vláda, současný řecký kabinet chce novou dohodu o pomoci, která již není podmíněná dosavadní přísnou úspornou politikou.

Řecko dostalo ultimátum. Hrozí mu bankrot a odchod z eurozóny

Číst článek

Konkrétně má jít o přechodný program na čtyři až šest měsíců, který by fungoval podle pravidel Evropské unie, ale neměl by mnoho společného s předchozími podmínkami.

V tomto období chce vláda vytvořit další program ekonomických reforem a restrukturalizace veřejné správy, a to tak, aby byl příznivější pro občany a neprohluboval humanitární krizi.

Řecká veřejnost stojí převážně za svou vládou a stejně jako premiér považuje návrhy eurozóny za vydírání. Někteří obyvatelé už raději začali vybírat své peníze, řecké banky se proto začínají dostávat do problémů. Ty by se mohly ještě prohloubit, pokud Řecko do pátku nenajde s eurozónou shodu.

Martin Hromádka, Soňa Dorňáková Stamu, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme