Konvoj s českou humanitární pomocí přejel ukrajinské hranice a míří do Kyjeva

Humanitární konvoj, který vyslala Česká republika, už je na Ukrajině. Čtyři kamiony, sanitka a doprovodná vozidla vezou 40 tun zdravotnického materiálu, spacích pytlů, pokrývek i střešní krytiny. Navečer by měl konvoj dorazit do Kyjeva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z Národní humanitární základny ve Zbirohu odjel konvoj s humanitární pomocí pro Ukrajinu

Z Národní humanitární základny ve Zbirohu odjel konvoj s humanitární pomocí pro Ukrajinu | Foto: Filip Jandourek

„Předpokládáme, že tam přijedeme někdy kolem 10. – 11. hodiny místního času,“ odhaduje Ivo Dokoupil, koordinátor humanitární pomoci pro Ukrajinu z organizace Člověk v tísni.

Cesta podle něj probíhá klidně, problémy nenastaly ani na hranicích. Polští i ukrajinští celníci prý byli na příjezd konvoje výborně připraveni a celní kontrolu zvládli velice rychle.

„Je vidět, že Ukrajinci si váží pomoci, která přichází ze Západu i z České republiky, a že ten proces z tohoto důvodu zjednodušili,“ upozorňuje Dokoupil.

Český červený kříž posílá na Ukrajinu zdravotnický materiál. Obvazy, gázy, obinadla i různé zdravotnické balíčky pro ošetření popálenin, krvácení, zlomenin nebo střelných zranění zůstanou v Kyjevě ve skladu místní pobočky, která je vlastními silami dále přerozdělí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V konvoji cestuje také Ivo Dokoupil, koordinátor humanitární pomoci pro Ukrajinu z organizace Člověk v tísni

Střešní krytina bude přeložena na dvě nákladní auta a poputuje dále do Slavjansku, kde Člověk v tísni vybudoval v září loňského roku vlastní sklady a vlastní distribuční síť. Tím ale humanitární pomoc Ukrajině nekončí.

„Pokračujeme v masivní potravinové pomoci. Každý týden naši kolegové ve Slavjansku a Doněcku, kde je další kancelář, připravují kolem 4000 potravinových 12kilových balíčků. Navíc tady probíhá i určitá finanční pomoc uprchlíkům. Další z programů je zásobování léky pro chronicky nemocné. Poslední je obnova zničených domů a příbytků, na což právě potřebujeme tu střešní krytinu,“ dodává Dokoupil.

Z Národní humanitární základny ve Zbirohu odjel konvoj s humanitární pomocí pro Ukrajinu | Foto: Filip Jandourek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme