Němci za Krušnými horami si stěžují na zápach z českých továren

Přes Krušné hory se údajně do Německa šíří z českých továren nepříjemný zápach, který působí tamním obyvatelům zdravotní problémy. Připomíná prý kočičí výkaly a tak mu říkají „kočičí pach“. Sasové kvůli tomu interpelují u svého ministra životního prostředí. Ten se dnes schází se starosty německých obcí a příští týden míří za ministerským kolegou do Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hartmut Tanneberger z občanského sdružení Za čistý vzduch v Krušnohoří. Ukazuje, odkud smradlavý vzduch z Česka přichází

Hartmut Tanneberger z občanského sdružení Za čistý vzduch v Krušnohoří. Ukazuje, odkud smradlavý vzduch z Česka přichází | Foto: Pavel Polák

„Ten zápach je tady z průmyslu, ale že by to připomínalo kočičinec, to se mi nezdá,“ říká o ovzduší v okolí chemických závodů mezi městy Most a Litvínov Radek Kubín, který pochází ze severní Moravy a do severních Čech se přestěhoval před 20 lety.

„Když jsem tady byl poprvé, působilo to na mě depresivně. Ani ne pachově, ale opticky, protože průmysl je tady dost intenzivní. A pokud si pamatuji, jak to bylo cítit a jak to vypadalo před 20 lety, tak mi připadá, že to horší asi není,“ vzpomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Němci na saské straně Krušných hor si stěžují na zápach z české kotliny. Na české straně Krušných hor natáčel Lubomír Smatana

Že je cítit zápach, potvrzuje i Jakub, který přijíždí na sever Čech pravidelně za prací. „Je něco cítit. Pokaždé, když sem přijedu. Tady zrovna v okolí chemičky. Není to jako smrad z koček, ale čpí to nějakou chemickou látkou,“ říká.

Zároveň ale dodává, že zatímco v okolí chemičky zápach cítit je, v horách už nic cítit není. „Takže jestli si stěžují v Německu, že to cítí, tomu bych moc nevěřil. Ale je otázka, jestli si člověk tady na to nezvykne a potom už to necítí.“

Němci na saské straně Krušných hor ale tvrdí, že jim takzvaný kočičí zápach z Česka způsobuje zdravotní problémy. Letošní zimu už Česká inspekce životního prostředí obdržela 13 stížností z německé strany.

„Problém je v tom, že vypouštěné látky mohou na delší vzdálenosti reagovat s jinými látkami, kumulovat se a tím může vzniknout úplně jiný pachový vjem než v České republice,“ říká za resort životního prostředí Jana Taušová.

Ačkoliv se experti ze Saska i z české strany už pokoušeli zjistit, odkud podivný pach připomínající kočičí výkaly pochází, doposud žádného původce nezjistili, a tedy ani nepotvrdili, že pochází z české strany.

Bolesti hlavy, nevolnost, krvácení z nosu

Podle odhadu německých občanských sdružení postihuje páchnoucí vzduch z Čech na 40 tisíc lidí.

„Místní tomu říkají česká mlha nebo český vzduch. Lidé si stěžují, řada z nich má zdravotní problémy,“ říká Hartmut Tanneberger z občanského sdružení, které prosazuje čistý vzduch v německém Krušnohoří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Němci na saské straně Krušných hor si stěžují na zápach z české kotliny. Na německé straně Krušných hor natáčel zpravodaj Pavel Polák

„Jakmile ráno otevřu okna a je nepříznivý vítr, hned to cítím,“ popisuje Anne Dietrichová, která žije v krušnohorském Olbernhau přes 20 let. „Vzduch zapáchá jako kočičí moč. Mě z toho vždycky rozbolí hlava. Buď si vezmu tabletu proti bolesti, nebo to vydržím,“ konstatuje.

Torsten Schilling, lokální redaktor saských novin, o českém vzduchu píše pravidelně posledních 15 let. „Jsou lidé, kterým český vzduch nedělá dobře. Trpí bolestmi hlavy, průjmy či krvácením z nosu. Je ale také řada lidí, se kterými to nedělá nic. Zvlášť citlivě to ale vnímají děti,“ zdůrazňuje.

Emise jsou v povolených limitech

Lidé v německém příhraničí v Krušných horách si na zapáchající vzduch z Česka stěžují už několik let. Stížnosti ani petice u Evropského parlamentu ale jejich problém zatím nevyřešily. Zejména proto, že emise českých škodlivin se drží v povolených limitech.

„Je potřeba zjistit a prokázat, zda škodliviny ve vzduchu způsobují onemocnění,“ říká Schilling. Dodává, že v Německu se připravuje dlouhodobá studie, která by prokázala vliv zapáchajícího vzduchu na zdraví místních obyvatel. Odpověď by měla přinést do jednoho nebo dvou let.

Problémem se bude na konci března přímo v německém Krušnohoří zabývat také německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová.

Ľubomír Smatana, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme