Konvoj s pomocí z Česka dorazil do Kyjeva. Náklad vyloží dopoledne

Čtyři kamiony a doprovodná vozidla se 40 tunami humanitární pomoci České republiky pro Ukrajinu zaparkovaly zhruba půl hodiny po půlnoci na určeném místě v Kyjevě. Tedy zhruba o dvě hodiny později než bylo v plánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z Národní humanitární základny ve Zbirohu odjel konvoj s humanitární pomocí pro Ukrajinu

Z Národní humanitární základny ve Zbirohu odjel konvoj s humanitární pomocí pro Ukrajinu | Foto: Filip Jandourek

Vyřízení celních náležitostí nákladu a jeho vyložení je plánováno na dopoledne.

Podle Ivo Dokoupila, koordinátora humanitární pomoci pro Ukrajinu z organizace Člověk v tísni, probíhala cesta klidně. Problémy nenastaly ani na hranicích. Polští i ukrajinští celníci prý byli na příjezd konvoje výborně připraveni a celní kontrolu zvládli velice rychle.

„Je vidět, že Ukrajinci si váží pomoci, která přichází ze Západu i z České republiky, a že ten proces z tohoto důvodu zjednodušili,“ uvedl Dokoupil.

Konvoj se zdravotnickým materiálem, spacími pytli, pokrývkami a střešní krytinou vyjel v pondělí z Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu na Rokycansku. Na polsko-ukrajinskou hranici přijel v úterý v osm hodin večer a po víc než hodinovém vyřizování celních formalit pokračoval dál. Do Kyjeva tak dorazil zhruba po 38 hodinách od vyjetí ze Zbirohu. Podle původních plánů by se měl po vyložení vrátit zpět do Česka ve čtvrtek.

Z Národní humanitární základny ve Zbirohu odjel konvoj s humanitární pomocí pro Ukrajinu | Foto: Filip Jandourek

Český červený kříž poslal na Ukrajinu zdravotnický materiál. Obvazy, gázy, obinadla i různé zdravotnické balíčky pro ošetření popálenin, krvácení, zlomenin nebo střelných zranění zůstanou v Kyjevě ve skladu místní pobočky, která je vlastními silami dále přerozdělí.
Správa hmotných rezerv do pomoci dodala ze svých skladů 300 dek, stejný počet spacích pytlů a 1000 izotermických fólií.

Člověk v tísni zajistil střešní krytinu. Po vyložení nákladu bude přeložena na dvě nákladní auta a poputuje dále do Slavjansku, kde Člověk v tísni vybudoval v září loňského roku vlastní sklady a vlastní distribuční síť.

Pomoc pro obyvatele, kteří museli kvůli konfliktu opustit své domovy, organizuje ministerstvo zahraničí a Hasičský záchranný sbor spolu s ČČK, společností Člověk v tísni a Správou státních hmotných rezerv. Od loňského roku poskytla Česká republika na různé formy humanitární pomoci Ukrajině zhruba 100 milionů korun - na přímou materiální pomoc, na zdravotnickou péči či pobyty pro ukrajinské děti.

O uvolnění dalších peněz podle konkrétních potřeb ukrajinských obyvatel bude vláda ještě jednat, řekli při odjezdu konvoje ve Zbirohu premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme