Společně získaly 18 titulů. Teď se Jihlava s Kladnem utká o postup v první lize

Osm hokejových týmů dnes zahájí bitvy o postup do semifinále první ligy. Asi nejpikantnější podívanou uvidí fanoušci v Jihlavě. Už ve čtvrtfinále na sebe totiž narazí dva kluby, které patří k nejúspěšnějším v naší historii. Dvanáctinásobný mistr Dukla Jihlava se utká s Kladnem, které se za dob Československa stalo mistrem šestkrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Jihlavy a Havlíčkova Brodu při derby

Hokejisté Jihlavy a Havlíčkova Brodu při derby | Foto: Jan Kodet | Zdroj: Český rozhlas

„Mělo něco do sebe, že jsme spolu byli rok na baráku. Šlo o vilu, kterou Dukla Jihlava vlastnila, byla součástí kasáren. Tým byl vlastně spolu od rána do večera, užili jsme si i hodně srandy, takže jsme byli stmelení,“ vzpomíná na chvíle, kdy do Dukly chodili hokejisté na vojnu, bývalý jihlavský obránce a současný jednatel klubu Bedřich Ščerban.

Jako hráč získal s Duklou tři tituly a na časy strávené v armádním klubu nikdy nezapomene.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na federální časy vzpomínal bývalý jihlavský obránce a současný jednatel Dukly Bedřich Ščerban

„Neslyšel jsem, že by toho někdo litoval, nebo řekl, že by ty dva roky byly pro něj ztráta času. Všichni na to vzpomínají rádi a říkají, že Dukla měla opodstatnění,“ podotkl Ščerban.

Jihlava získala za svou historii 12 titulů mistra republiky a jako klub vychovala řadu skvělých reprezentantů. „O Dukle se mluvilo jako o hokejové univerzitě, kde hráči dozrají a kde se z nich stanou reprezentanti,“ dodal bývalý jihlavský obránce.

Kdysi hokejová univerzita dnes píše jinou kapitolu. Dukla vstupuje do prvoligového čtvrtfinále, ve kterém se utká s dalším klubem s bohatou historií Kladnem.

Na Kladně panovala hokejová nostalgie. Poldovka vyzvala Duklu

Číst článek

„Oba týmy chtějí postoupit, bude to boj o každý metr ledu a my pevně věříme, že našich dvanáct titulů ku šesti kladenským se projeví,“ věří Viktor Ujčík, jeden z asistentů jihlavského trenéra.

Trojnásobný mistr světa začínal v Dukle v době, kdy slavila svůj poslední titul. S týmem prožil také pád do první ligy.

„Lidé byli zvyklí, že se tady hrálo o tituly a najednou se tolik nevyhrávalo. Začali mít úplně jiné starosti než hokej, takže jsme se potkávali s nižší návštěvností. Víme, co zažívá Kladno v současné době,“ řekl bývalý útočník Slavie, Třince, Vítkovic či finského Oulu.

Cíl Kladna je jasný - baráž

Rytíři prožívají podobný příběh jako kdysi slavná Dukla. Za dob Československa se Poldi radovalo šestkrát z mistrovského titulu. Ten poslední získalo v roce 1980.

„Víme, že titulů je hodně, ale na to nesmíme myslet. Do každého zápasu jdeme s tím, že chceme vyhrát, není už na co se šetřit. Naším cílem je účast v baráži,“ potvrdil ambice Rytířů zkušený obránce Tomáš Kaberle.

Pikaní čtvrtfinálová série okořeněná dohromady 18 mistrovskými tituly začne na jihlavském Horáckém zimním stadionu dnes od 17:30.

Jan Kodet, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme