Petr Jákl natočil film o kanibalu Čikatilovi: Nejde o biografii, ale vycházel jsem ze skutečnosti

19. únor 2015

Před několika lety natočil úspěšný český film Kajínek, pak se rozhodl zkusit něco nového se zahraničními herci. A tak vznikl film Ghoul, který je inspirován skutečným příběhem kanibala Andreje Čikatila, jenž zavraždil a částečně snědl přes 50 lidí. „Většina filmu je laděná jako thriller, ale přechází i do hlubší roviny,“ vysvětluje Petr Jákl.

Film je založený na základním příběhu, který je kombinovaný s fikcí. „Film není biografie, nepopisuje známé věci, ale přechází na základě reality do fikce, aby vznikl klasický film,“ popisuje.

Snímek se natáčel na Ukrajině, aby se nejlépe vystihla surovost tamního života. Součástí filmu je i dokument, který znázorňuje, že ve 30. letech v dobách hladomoru se lidé prodávali na trhu jako maso. „V roce 1932 byl v zemi hladomor, tehdy tam bylo více kanibalů – lidé byli donuceni,“ říká.

On sám krev vidět nemusí, a i ve filmu jsou místa, která nejsou jenom o krvi, ale o tajemství, o tom, co není vidět. A jak zvládal scény filmu během natáčení? „Jde to všechno od hlavy, když všichni vidí, že ten, kdo tomu má velet, jede, tak oni jedou také,“ popisuje.

Herci se v lesích drželi po skupinkách

Filmové herce vybíral na mnoha místech ve světě – nejdříve v Kyjevě, pak Praze, Berlíně, Londýně, New Yorku a Los Angeles. A právě na posledních dvou jmenovaných místech vybrali hlavní představitele.


Snímek Ghoul je inspirován skutečným příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé světové historie, ukrajinského kanibala Andreje Čikatila, který v letech 1978 – 1990 spáchal přes pět desítek zločinů. Části těl svých obětí jedl.

„Chtěl jsem natáčet na Ukrajině, aby atmosféra hercům pomohla k tomu, aby se dostali lépe do své role,“ podotýká s tím, že zejména natáčení v lesích v noci bylo zajímavé. „Tam se herci drželi ve skupinách,“ usmívá se.

Snímek, který přichází do českých kin, bude mít v USA premiéru v březnu. Režisér ale již delší dobu plánuje další projekt. „Film o Žižkovi je v procesu, nyní je podpořený filmovým grantem, chtěli bychom brzo natáčet,“ nastiňuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio