Řecko potvrdilo, že požádá eurozónu o prodloužení finanční pomoci

Řecko zítra požádá země eurozóny o prodloužení současných záchranných půjček. Potvrdil to mluvčí řecké vlády. Atény tak reagují na ultimátum eurozóny, aby do pátku požádaly o pokračování svého záchranného programu. Podle dostupných zpráv ale chtějí prodloužit jen platnost půjček a dál odmítají jednat o prodloužení podmínek, které půjčky doprovázejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda řecké vlády Alexis Tsipras byl po jednání v Bruselu optimistický

Předseda řecké vlády Alexis Tsipras byl po jednání v Bruselu optimistický | Zdroj: Reuters

Premiér Alexis Tsipras potvrdil, že Řecko řadu současných podmínek svých věřitelů odmítá.

Požaduje, aby mu země eurozóny poslaly už dřív domluvené půjčky, a zároveň chce jednat o úplně nových podmínkách záchrany.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko eurozónu požádá o prodloužení pomoci. Situaci okomentoval na Radiožurnálu analytik Jan Jedlička

Mezitím je prý řecká vláda ochotná udržovat přebytek rozpočtu nebo splácet dluhy.

Německo a řada dalších zemí ale dosud takové řešení odmítaly. Není tak jasné, jestli s tím státy eurozóny budou souhlasit. Šéf eurozóny Jeroen Dijsselbloem bude muset rozhodnout, jestli o řeckém návrhu svolá jednání.

Atény v pondělí odmítly jako "absurdní" a "nepřijatelný" návrh, který počítal s žádostí Řecka o šestiměsíční prodloužení jeho mezinárodního záchranného programu v objemu 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Jednání nové levicové vlády s jejími věřiteli z eurozóny tak skončilo krachem už podruhé za posledních pět dnů.

Většina Řeků se nebojí odchodu z eurozóny. Dohoda se najde, říkají

Číst článek

Dijsselbloem, který setkání předsedal, uvedl, že Atény mají na žádost o prodloužení čas do pátku, jinak záchranný program 28. února skončí. Pokud by se řešení nepodařilo najít, ocitlo by se Řecko bez peněz.

„Nedohoda by znamenala dříve nebo později bankrot Řecka, ruku v ruce spojený s odchodem z eurozóny,“ okomentoval situaci analytik Kanceláře pro Evropskou unii v České spořitelně Jan Jedlička.

„Pokud budeme věřit výzkumům veřejného mínění, které říkají, že 70 až 75 procent řeckých občanů chce zachovat eurozónu, tak podle mého názoru není jiná cesta než akceptovat podmínky záchranného programu, který jim ordinuje Evropská unie a Mezinárodní měnový fond,“ dodal.

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme