Sazby hypoték jsou historicky nejnižší, i díky konkurenci mezi bankami

Češi si stále častěji pořizují vlastní bydlení. Zvýšený prodej hlásí realitní kanceláře i developeři. Za větším zájmem o nemovitosti stojí rekordně nízké sazby hypoték. Konkurenční boj mezi bankami se proto přiostřuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Průměrná úroková sazba klesá už několik měsíců po sobě. V lednu znovu přepsala historický rekord, když dosáhla úrovně 2,34 procenta. Za poklesem úroků stojí hlavně obchodní boj některých bank.

Ty se totiž snaží nalákat co největší počet klientů, a předhánějí se proto v nejrůznějších akčních nabídkách, slevách a nulových poplatcích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sazby hypoték jsou historicky nejnižší. Více zjišťovala Zuzana Švejdová z ekonomické redakce

„V posledním celém roce a i teď na počátku roku vidíme pravidelně se opakující akční nabídky, kdy prakticky není skoro den, kdy by některá z bank neměla akční nabídku na slevu úrokové sazby,“ potvrzuje analytik Fincentra Josef Rajdl.

Češi na tyto akční nabídky slyší, což dokazují i čísla. Jen v lednu si vzalo hypotéku skoro 6000 klientů, tedy zhruba o 2000 víc než v prosinci. Celková vypůjčená částka tak přesáhla 10 miliard korun.

Jen pro srovnání - ještě před pěti lety byly úrokové sazby skoro na dvojnásobku. Podle ředitele společnosti Golem Finance Libora Ostatka dnes lidé ušetří i tisíce korun.

„V roce 2010 byla situace taková, že úroková sazba byla přes 5 procent. Dneska klienti na průměrné hypotéce šetří většinou stovky korun, ale u větších objemů i tisíce. Takže ten dopad na splátku je tam pro tu rodinu velmi zásadní,“ dodává.

Byty jako investice

Češi stále častěji kupují nemovitosti nejen pro vlastní bydlení, i za účelem dalšího pronajímání. Zájem je hlavně o menší byty.

„Když srovnám čtyři nebo pět let zpátky, tak na investici se kupovalo kolem 10 procent bytů. V současné době se na investici kupuje až 30 procent bytů. A zvláště byty malé - garsonky nebo byty 2+kk,“ potvrzuje ředitel společnosti EKOSPOL Evžen Korec.

Už loni to vypadalo, že hypotéky dosáhly svého dna a dál zlevňovat nebudou. Jenže banky i letos přistoupily k dalšímu snižování. Podle některých analytiků je proto pravděpodobné, že úroky ještě v průběhu roku dál klesnou.

Úroky hypotečních úvěrů - průměrná úroková sazba (leden 2011 - leden 2015) | Foto: ČTK

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme